Elbrus (ruski Elʹbrus Elbrus, Минги тау Miñi taw [mɪŋːi tav]) je sa 5642 m visine najviša planina Kavkaza i Rusije.

Da li je on ili Mont Blanc (4810 m) najviša planina u Evropi, zavisi od definicije unutar-evroazijske granice za koju ne postoji opšta obavezujuća definicija.

Planina sa dvostrukim vrhom (nadmorska visina 5642 m, istočna visina 5621 m) je uspavani vulkan, snažno ledeno gladovanje, čija je poslednja erupcija bila pre 2000 godina, ali još uvek je klasifikovana kao aktivna. Udaljenost između dva vrha iznosi 1500 metara. Malo niži istočni vrh ima dobro očuvan krater prečnika oko 250 metara. 22 glečera teku iz Elbrushangen-a u dolinu i prekrivaju 145 km² ledom.

Elbrus von Norden

Ime i mitologija
Trenutni naziv Elbrus verovatno je izveden iz gruzijske reči za “planinu u obliku konusa” (gruzijski ialbuzi Ialbusi). Varijante Elboros, Elborus i Elburus korišćene su do početka 20. veka.

U drevna vremena planina je bila poznata kao Strobilus, u mitologiji zatvor Prometej, nakon što je vatru donio ljudima.

Prema legendi, kaže se da je Nojev Kovčeg nasukan ovde neko vreme pre sletanja na Ararat. Za Divove, perzijska mitska stvorenja, kaže se da su protjerani Elbrusu kao kazna za svoje grijehe i od tada žive ovdje. Budući da je viđen kao sveta planina, penjanje je dugo smatrano tabuom. [3]

Mineral Elbrusit, predstavnik granatske grupe, dobio je ime po planini Elbrus.

geografija
Elbrus se nalazi na jugu Rusije, oko jedanaest kilometara severno od gruzijske granice, oko 270 km dok vrana leti severozapadno od gruzijske prestonice Tbilisija i 100 km zapadno od prestonice Kabardino-Balkal Nalčika. Granica između republika ruskog Kavkaza Kabardino-Balkarija i Karačaj-Čerkezija prolazi preko zapadnog vrha planine Elbrus, a najveći deo masiva leži u Kabardino-Balkariji.

Pitanje njegove pripisivanja Aziji ili Evropi je kontroverzno. Postoji verovanje da glavni greben Velikog Kavkaza formira unutrašnju evroazijsku granicu, što znači da bi Elbrus, koji se nalazi severno od grebena, pripadao Evropi. Drugo gledište, koje je naročito uobičajeno u zemljama nemačkog jezika, postavlja granicu s Azijom nakon Filipa Johana fon Strahlenberga (1676-1747). Strahlenberga je naručila carska kuća geodetskom izmjerom zemljišta i premjestila prethodno postojeću granicu Evrope s rijeke Don u jugoistočnom smjeru u Manitschniederung sjeverno od Kavkaza. Prema ovom mišljenju, Elbrus bi bio Azijat.

S dodeljivanjem Evropi ili Aziji, zavisi i pitanje najviše planine u Evropi. U planinarskim krugovima, Elbrus se smatra najvišom planinom u Evropi i tako pripada Sedam vrhova.

Dvostruki vrh Elbrusa vidi se sa vršne stanice druge deonice žičare Elbrus

Elbrus (Satellitenaufnahme)

Južni bok Elbrusa, posmatran sa vrha Pastuhovskih stijena

geologija
Elbrus je andezitski-dacitski stratovolkan nastao tokom holocena u kalderi promjera 14 × 17 km. Poslednja erupcija dogodila se pre oko 2000 godina (AD 50 ± 50 godina). Depoziti pepela od eksplozivnih erupcija i tokova lave raspoređeni su na površini od 250 km². Na istočnom je vrhu sačuvan vulkanski krater prečnika 250 metara. Danas Elbrus pokazuje samo vrlo slabe znakove vulkanske aktivnosti, što se manifestuje u Solfatarenu u blizini vrha i u termalnim izvorima. Opasnost Elbrusa za okolinu je brzo topljenje ogromne ledene kapice i formiranje Lahara u ponovnom porastu aktivnosti.

istorija
prvi uspon
Prvo uspon na istočni vrh dogodio se 22. jula 1829. godine Karačajev (možda i kabardinski) pastir i nosilac Kilar Hačirov, koji je došao iz logora ruskog generala konjanika Georga Emmanuela (komandant ruskih kavkaskih trupa i vođa ekspedicije) [7 ] uspon na vrh na severnoj strani Elbrusa. [8] Međutim, u taj se uspon sumnjalo u više navrata. Kamp je takođe smeštao naučnu ekspediciju da istraži područje Elbrusa pod vođstvom nemačko-baltičkog fizičara Emila Lenza. U naučnu ekspediciju su bili nemačko-baltički mineralog Adolph Theodor Kupffer, nemačko-ruski botaničar Carl Anton von Meier i francuski zoolog Edouard Menetries. Carl Anton von Meier prvi put je pružio informacije o visini Elbrusa i okoline.

Prvo uspon na vrh sa visine od 5.642 m nad zapadom obavili su 26. jula 1874. godine engleski Frederik Gardiner, Florence Crauford Grove, Horace Valker i švajcarski vođa ekspedicije, Peter Knubel iz St. Niklausa, u kantonu Valais. Prvi današnji uobičajeni usponi na skijaškim turnejama očigledno su u leto 1914. uoči izbijanja Prvog svetskog rata od strane Carla Egera i Guida Rieschera, Švajcarci uprkos ruskoj mobilizaciji još uvek bili nesmetani, ali su dozvolili da putuju kući avanturističkim obilaskom.

Dalji uspešni usponi:

Istočni samit 1868., Francois Devouassoud, sa Douglasom V. Freshfieldom, A. V. Mooreom i C. C. Tuckerom [11]
1884. M. v. Deši
1888. A. Mummeri
1891. Gottfried Merzbacher
1890/96 A. V. Pastuchov (vojni topograf), Zapadni i Istočni vrh. Napravio je prvu fizičku kartu masiva Elbrus. Grupa stena na 4690 m nadmorske visine dobila je ime po ovom planinaru.
1914. prvi skijaški uspon Carl Egera i Guida Mieschera
Elbrus u Drugom svetskom ratu
Nemački planinski borci 1. i Četvrte planinske divizije nadmašili su 14. avgusta 1942. 4000 km visoki prelaz Khotiutau i iznenadili iznenađenu posadu Crvene armije iz Elbrushuttea, koja se povukla bez borbe.

Po naredbi generala bojnika Huberta Lanza, zapovjednika 1. planinske divizije, grupa planinskih boraca montirana pod kapetanom Gammerleom uprkos lošim vremenskim uslovima, zapadni vrh i tamo je podigla Reichskriegsflagge, koja nije dugo izdržala preovladavajuću snježnu oluju. [12] [13] U boljem vremenu se, dakle, desio 23. avgusta, drugi uspon grupe od osam na čelu sa poručnikom Leupoldom. Prvobitno je general-major Lanz planirao da preimenova planinu nakon uspešnog osvajanja planinskih lovaca u “vrh Adolfa Hitlera”. Međutim, kaže se da je vest o usponu na Elbrus izazvala izliv besa kod Hitlera; Prema memoarima Alberta Speera, rugao se “idiotskoj ambiciji da se popne na idiotski vrh” umesto da se svim silama usredsredio na osvajanje Sochumija na Crnom moru. Posle ove negativne reakcije, preimenovanje nije usledilo. [15]

Uspon na najviši vrh na Kavkazu je ipak iskorišten u propagandne svrhe. Međutim, poznate scene, koje su trebale da se vide u redakciji, snimljene su tek kasnije, jer su snimci prvog uspona bili neupotrebljivi. Nachdreh je održan 7. septembra u prisustvu penjača i snimatelja Hansa Ertla.

27. septembra 1942. godine na Elbrusu je počeo visoko planinski rat između nemačkih i sovjetskih planinskih boraca.

Elbrushutte je ostao do početka januara 1943. pod okupacijom Nemačke. Njihov ponovni pohod na sovjetsku stranu zasnovan je na legendama, uključujući i uspešno bombardovanje – ali u stvari je samo koliba goriva pogođena ispod kolibe. Zbog loših vremenskih uslova, Crvena armija u početku nije bila u stanju da ukloni Reichskriegsflagge nakon povlačenja Vermachta iz vrha Elbrusa; tek u februaru je ovo uspjelo sovjetskoj jedinici za lov na planine.

infrastruktura
Jedanaest naučnika je 1929. godine postavilo malu kolibu na 4160 m, koju su nazvali Prijut 11 (Smeštaj 11). Na istom mestu je 1932. godine sagrađena veća koliba koja je mogla da primi 40 ljudi. 1939., nešto više od 4.200 metara nadmorske visine, sovjetska turistička agencija Intourist postavila je još veću kabinu obloženu aluminijumom namenjenu (zapadnim) turistima, koji su komercijalno dovedeni na vrh Elbrus radi deviza.

Nešto kasnije, ova koliba privremeno je pretvorena u visoko planinsku kasarnu. Ovu kolibu su u avgustu 1942 zauzeli nemački planinski borci (vidi prethodni odeljak), a odatle su se popeli na vrh sa ruskim vođom.

16. avgusta 1998. godine ova kabina je postala žrtvom požara i potpuno je izgorela. Uzrok nije potpuno shvaćen. Očigledno je da je u kanisteru koji se smatrao napunjenim vodom i čiji ste sadržaj želeli da zagrejete na šporetu greška bila benzin. U ljeto 2001. godine, novi „Dieselhutte“ otvoren je nekoliko metara ispod ruševina Prijuta 11 (tako je nazvan, na mestu nekadašnje dizel-generacijske stanice).

Kvadra bivaka, podignuta u sedlu između dva vrha 1933. godine, već se raspadala nekoliko godina kasnije (mada su ostaci ove kolibe i danas vidljivi).

Žičara Elbrus
Pored toga, na kraju kratke sedežnice ili novog trećeg dela žičare, nalazi se kolekcija belo-plavo-crvene (tj. U bojama ruske zastave) smeštenih smeštajnih prostora za šest osoba u obliku ležećeg čeličnog cilindra (otuda ruski Botschki, zvani bačve) koje danas koriste mnogi aspiranti s vrha za aklimatizaciju i kao osnova za uspon. Pored “bačvi” dostupni su i različiti kontejneri za smeštaj između približno 3800 m i 4200 m visine.

žičare
Žičara Elbrus vodi od Poljane Asau (dolinska stanica „Asung Asau“) na nadmorskoj visini od 2300 m u podnožju planine Elbrus, u tri dela, do skijališta na nadmorskoj visini od preko 3500 m. Žičara Elbrus ima ukupnu dužinu od oko 5300 metara. Od njih je prva, otvorena 1969. godine, deo između Poljane Asau i Stare Krugosor („Stari Rundblick“), dužine 1860 metara, a druga, naručena 1976. godine u delu Stare Krugosora posle Mir („Mir“), dužine 1760 metara. Treća sekcija, koja je već bila planirana u to vreme i koja je već bila planirana na gornjoj stanici drugog dela, nije u početku bila izgrađena, već je na njenom mestu, krajem 1970-ih, sedežnica dužine oko 1000 m.

Pored ove stare žičare, od decembra 2006. godine postoji nova žičara, koja je prvobitno stigla od doline stanice u Asau do srednje stanice žičare Elbrus i ispunjava današnje standarde u pogledu bezbednosti i komfora. Od avgusta 2009. u funkciji je drugi deo do stanice Mir. Treći, odsek dugačak 1675 m, vodi od 3455 m visoke stanice Mir do stanice Gara-Baschi na 3847 m nadmorske visine.

Nadalje, uobičajeno je prevoziti Gipfelaspiranten snježnim mačkama uz naknadu od oko 50 eura do stijena Pastuchov.

turizam
Elbrus se nalazi u nacionalnom parku, Nacionalnom parku Prielbrussje. Oko 350.000 turista poseti planinu svake godine, otprilike svakog dvadesetog, sa ciljem da se popne na vrh. [18]

Zbog relativno dobre infrastrukture planine relativno se lako uspinje. Čak i sa tehničkog stanovišta, uspon nije previše težak. Elbrus, međutim, postavlja veće zahteve za fizičkom spremnošću od, na primer, relativno visokog kiba. [19] Svake godine u Elbrusu umre oko 15 do 30 penjača. Većina je slabo pripremljena i opremljena, bez vodiča na putu i ​​ne treba vremena da se naviknemo na planinski vazduh. [20] [21] Pošto su zime na Elbrusu izuzetno hladne, planina se penje uglavnom između maja i septembra.

 

izvor: Wikipedia

 

You may also like...