Trem je sa svojom visinom od 1810 metara najviši vrh Suve planine, na njenom zapadnom kraku.

Planina Trem (1810 mnv) je najviša tačka planinskog lanca Suva Planina na jugoistoku Srbije. Nalazi se oko 25 km jugoistočno od grada Niša. Posebno je upečatljiva veoma strma severoistočna strana planine, koja se uzdiže više od 1000 metara iznad sela Kosmovac. U gornjem dijelu je vrlo kamenito, odozdo je gusto šumovito. Jugozapadna strana je, međutim, vrlo nežna i teško šumovita. Trema je građena uglavnom od krečnjaka. Susjedni vrh na sjeverozapadu je Sokolov Kamen (1523 m), koji je od Trema odvojen prelazom Devojački Grob (1311 m). U daljem toku grebena na jugoistoku nalazi se Pasarelo (1521 m). Pogled sa vrha pokriva mnoge planine Srbije, uključujući severno Ozren, Rtanj, Devicu i Svrljišku planinu, na istoku Balkana (Stara Planina), na jugu Cemernik, na zapadu Radan i Jastrebac.

Klasična ruta počinje na Bojanine Vode severozapadno od vrha na nadmorskoj visini od oko 800 metara. Nakon pola sata možete doći do guste bukove šume, za dva sata može se doći prelaz Devojački Grob. Tamo se put nastavlja jugoistočno preko travnatih padina. Staza vodi blizu sjeveroistočne ivice provalije i pruža priliku za dubok pogled u dolinu. Od prelaza do vrha potrebno vam je još pola sata. Alternativni, pomalo jednak dugi nagib nudi se s južne strane, Donji Dušnik. Opet staza vodi preko prevoja Devojački grub.

U poslednjoj nedelji februara, planinarska grupa iz grada Niša (Planinarski klub “Železničar” Niš) vodi godišnju zimsku planinsku stazu od 1997. godine (Zimski uspon na Trem). Rastojanje je 12,5 kilometara, a treba prevladati nešto više od 1400 metara. Učestvuju alpinisti iz cele Srbije, osim delom i iz inostranstva. Broj učesnika je prilično visok: 2008. godine bilo je više od 1000 učesnika, 2009. godine zbog lošeg vremena sa nešto više od 250 znatno manje, od čega je samo 150 dostiglo cilj.

Gipfel des Trem von Südwesten im Frühsommer

Predeo oko vrha je kamenit, sastavljen od vrtača i uvala koje su na svom dnu travnate.

Trem, jedan od najviših vrhova u Srbiji važi i za najatraktivniji vrh, najviše zbog toga što severni deo krečnjačke stene koja formira vrh ima vertikalni pad od 1.000 metara.

Sa vrha se pruža pogled gotovo na celu jugoistočnu Srbiju, uključujući masiv Stare planine sa vrhom Midžor, kao i na Svrljiške planine i celo Zaplanje.[2]

Trem je i cilj najmasovnije planinarske republičke akcije pod nazivom Zimski uspon na Trem.

Još jedna od masovnih planinarskih akcija koja se održava duži niz godina je i Noćni uspon na Trem.

Administrativno masiv oko vrha, kao i sam vrh pripadaju opštini Niška banja.

Suva planina 20.jpg

 

izvor: wikipedia srb i wikipedia de

You may also like...