Aconcagua (sa svojim punim imenom: Cerro Aconcagua) je sa 6961 m najviša planina u Južnoj Americi…

… i na američkom duplom kontinentu i najviša planina izvan Azije i južne hemisfere. Pošto u Aziji postoji 187 viših planina (vidi listu planina u Aziji), Aconcagua je 188. najveća planina na svetu. U isto vreme, to je planina sa najdužom dominacijom od 16.536 kilometara (posle Mount Everest-a sa neodređenom dominacijom) i ima drugu najveću visinu jaz.

ime
Značenje imena Aconcagua je nejasno. Veruje se da potiče od Mapudungun Aconca-Hue ili Ackon Cahuak iz Kuechua, što znači nešto poput “čuvara kamena”. Druga interpretacija zasniva se na jeziku Aimara, u kojem bi naziv značio “snežna planina”. U Čileu je dugo bio poznat kao vulkan El (“vulkan”).

istorija penjanje
Prva istraživanja tog područja izvršio je 1817. borac za nezavisnost Jose de San Martin, kada je probio kroz prelaze Aconcagua od Argentine do Čilea. Robert FitzRoi je merio planinu 1834. godine od mora i izračunao visinu od 23.200 stopa, što je Aconcagua bila najviša planina u Andama. Do tada, Chimborazo se smatrao najvišom planinom na kontinentu.

Prvu pomenutu ekspediciju izveo je od novembra 1882. do marta 1883. Nemac Paul Gußfeldt. Mogao je da dokaže da Aconcagua nije vulkan, i da tačno utvrdi visinu. Njegovi pokušaji da se popne sa severa morao je da probije nekoliko puta zbog lošeg vremena. Njegova najveća dostignuta visina bila je 6560 m. Treću ekspediciju nakon neuspešnog pokušaja nemačkog gimnastičkog kluba Santijago de Čile vodio je u decembru 1896. godine Britanac Edvard FitzGerald, ruta koja je izabrana sa juga. Vođa ekspedicije, planinski vodič Matthias Zurbriggen iz Saas Fee-a, na vrh je stigao 14. januara 1897. godine kao prvi. Zbog mučnine FitzGeralda, planinski vodiči Nicola Lanti iz Macugnaga, Josef Lochmatter, Josef Pollinger i Alois Pollinger junior iz St. St. Niklausa morali su vratiti članove ekspedicije u bazni kamp ispod vrha. 13. februara, Nicola Lanti i Stuart Vines izvršili su drugi uspon. Prvi Argentinac na samitu bio je vojnik Nicolas Plantamura 8. marta 1934. godine, prva žena Francuskinja Adriana Banca 7. marta 1940. 1946. godine izgrađeno je nekoliko kutija bivaka normalnom trasom preko severozapadnog grebena do visine od 6400 m; međutim, danas su u velikoj meri propadali. Na južni bočni vrh planine 1942. godine je usponjena nemačka grupa (Thomas Kopp, Lothar Herold).

Planinari smatraju „lako“ penjanje sa planine sa severne strane. Normalnom rutom iz baznog kampa “Plaza de Mulas” može se upravljati bez upotrebe penjačkih tehnika. Zbog ekstremne visine, uspon i dalje nosi značajne opasnosti. Pošto je atmosferski pritisak na vrhu samo oko 40% pritiska na nivou mora, duga aklimatizacija je neophodna. Većina je postavljena u tri visoka kampa. Upotreba boca sa kiseonikom nije uobičajena na ovim visinama.

Druga najčešće korišćena i najteža „pogrešna poljska ruta“ vodi od baznog kampa „Plaza Argentina“ do početka severoistočnog Glaciar de los Polacos („poljski glečer“). Glečer je prešao u njegovom donjem ravnom dijelu i dijelu bez stuba, a nakon prelaska približno 25 do 30 stepeni strme padine na oko 6400 m, postiže se “normalna ruta” iz baznog kampa “Plaza de Mulas”. Južna strana Aconcagua okrenuta prema suncu mnogo je teža, južni zid Pared Sur smatra se najtežom stazom za uspon.

Najbolje vreme za uspon na vrh je od novembra do marta. U podnožju planine nalaze se dva dobro opremljena osnovna kampa u kojima su tokom sezone stacionirani stalni vodiči nacionalnog parka. Prije uspona potrebno je lično kupiti dozvolu u upravi parka Aconcagua u Mendozi.

Der Cerro Aconcagua im November 2004

Mitološko značenje
Za Inke je Aconcagua bila sveta planina. Kao i u drugim planinama (npr. Ampato), ovde su sagrađena kultna mesta i prinošene su žrtve. Otkrivene 1985. godine na nadmorskoj visini od 5167 metara, ove biljke su među najvišim na svetu i najteže su dostupne od svih mesta žrtvovanja Inka. Ovde su unutar kamenih zidova pronađeni ostaci deteta koje je ležalo na travi, tkanini i perju. Odjeća ukazuje na to da je bila član najvišeg sloja društva. Dalje su pronađene figure i listovi koke.

izvod: wikipedia

 

You may also like...