9. Susret srednjoevropskih planinara i ljubitelja prirode

Jedanaestočlana ekipa našeg kluba je učestvovala na manifestaciji „9. Susret srednjoevropskih planinara i ljubitelja prirode” u Rumuniji u mestu Halmagel. Domaćini su bili Arpad Nađ – predsednik i Udruženje Zarand iz Arada, kao i Pansion Minerva. Susret je održan od 17. do 19.01. Akciju je organizovao PSK”Spartak. Grupu je vodio Alfred Abraham. 

Iz Subotice smo krenuli sopstvenim automobilima 17.01. u popodnevnim časovima. Na mesto događaja smo stigli u večernjim časovima, gde je već bio u toku svečano otvaranje. U znak dobrodošlice domaćini su darovali sve učesnike rakijom od žalfije i zahvalnicom.

Ovogodišnja manifestacija je imala preko 160 učesnika.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, hegy, gyermek, túra/szabadtéri és természet

U subotu ujutru smo ustali u 6.30., spremili smo stvari za aktivnost i nakon doručka smo automobilima krenuli ka mestu Luncsoara (10km udaljeno od Halmagela), gde je bio predviđen početak akcije.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, hegy, égbolt, túra/szabadtéri és természet

Mnogobrojna grupa učesnika se podelila u dve ekipe. Jedni su krenuli kraćom stazom od sela do vrha Brado (1038m) i nazad i tako su savladili stazu dužine oko 10km sa 400m visinske razlike.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, fa, égbolt, túra/szabadtéri és természet

Naš domaćin, Arpad je vodio grupu koja se odlučila za dužu, kružnu stazu. Zajedno smo krenuli nemarkiranom stazom preko grebena Kapucniš do vrha Brado. Tu se grupa razdvojila i nastavili smo put ka vrhu Dombfo visine 1368 m. Spartakovci su se, izuzev dva člana, odlučili za dužu trasu. Vreme je bilo idealno za pešačenje. Nakon hladnjikavog jutra Sunce je zasijalo pružajući nam prelep pogled na maglovite lance Rećezata.

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, hó, hegy, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: égbolt, óceán, felhő, hó, hegy, strand, túra/szabadtéri, természet és víz

A képen a következők lehetnek: 9 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, cipők, égbolt, túra/szabadtéri és természet

Na vrhu nam je vodič predložio da se vratimo drugom putanjom, tako da smo se kružnom putanjom vratili do Luncsoare. Snežni pokrivač nije bio visok, mogli smo pešačiti bez zastajkivanja i većih prepreka. Izuzetno, na pojedinačnim mestima na obe staze, se nailazilo na zaleđene, klizave deonice. Pešačenje je trajalo oko 8 sati i savladili smo 19 km sa visinskom razlikom od 1100 m.

A képen a következők lehetnek: fa, égbolt, növény, túra/szabadtéri, természet és víz

Prijatno smo se umorili tokom pešačenja i obradovala nas je večera koja nas je čekala kod pansiona. Domaćini su nas ugostili ragu čorbom, pečenjem, kobasicama, pečenim krompirima, kiselišima a nije izostao ni desert. Proveli smo prijatno veče uz večeru i vino.

 Gorski spasioci su pripremili zanimljive filmove o svojim aktivnostima.

A képen a következők lehetnek: 23 ember, , mosolygó emberek, belső tér

Narednog dana smo krenuli na novo pešačenje koje je započelo u selu Luncsoara.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, hegy, égbolt, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: 3 ember, álló emberek, égbolt, fa, hegy, túra/szabadtéri és természet

Vreme nas nije poslužilo kao predhonog dana, dočekalo nas je maglovito i prohladno jutro i takvo vreme se zadržalo do podneva. Ipak lepota predela i planinskih naselja su nam pružili užitak i sa zadovoljstvom smo savladali četvoročasovnu turu. Završnica staze je bila veoma klizava i predstavljala je izazov, ali su svi stigli bez povreda do automobila. Nakon pešačenja smo uživali u izdašnom ručku i učestvovali smo u najavljenoj tomboli. Oko 14 sati smo završili sa pakovanjem i krenuli smo ka kući. Oko 20 časova smo stigli u Suboticu.

A képen a következők lehetnek: 10 ember, , mosolygó emberek, gyermek, égbolt és túra/szabadtéri

Zahvaljujemo se svim učesnicima, planinarima, ljubiteljima prirode na dobrom raspoloženju, kvalitetnom druženju i čarobnim trenucima koje smo proveli zajedno.

You may also like...