IX. KÖZÉP-EURÓPAI HEGYMÁSZÓK TALÁLKOZÓJA (RO)

A hétvégén a Spartak szervezésében 11 fő vett részt Ábrahám Alfréd vezetésével a Közép-európai Természetjárók Találkozóján Romániában, a partiumi Kishalmágyon (Halmagel). Immár kilencedik alkalommal került megrendezésre az esemény Nagy Árpád elnök és az aradi Zaránd Barangolói Túrista Egyesület jóvoltából, aminek a Minerva Panzió és a környező hegyek adnak otthont évek óta.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, égbolt, hegy, gyermek, túra/szabadtéri és természet

Két autóval indultunk útnak január 17-én, péntek délután Szabadkáról. A már zajló megnyitóra az esti órákban érkeztünk meg, ahol a résztvevő hegymászó klubokat, szervezeteket oklevéllel és ajándék zsálya pálinkával köszöntötték a szervezők. Több mint 160 résztvevője volt az idei találkozónak. Másnap reggel fél hétkor keltünk, összepakoltunk a túrára, reggeliztünk, majd mindenki autókkal elindult a túra kiinduló pontjára, Hosszúsorra, ami Kishalmágytól 10 km-re található. Itt a hatalmas társaság két részre oszlott. Két opció közül lehetett választani. Egy rövidebb túra vezetett fel a falutól az 1038 méteres Bradói-csúcsra, majd onnan vissza. Ez 8-10 km körüli utat jelentett, 400 méter szintkülönbséggel. A résztvevők nagy része ezt választotta. Egy kisebb, de szintén népes és lelkes csapat Árpád vezetésével egy nagyobb, végül körtúrára sikerült útnak vágott neki.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, hegy, égbolt, túra/szabadtéri és természet

Együtt indult el mindkét társaság jelzés nélküli ösvényen a Kapucnis-gerincet érintve., a Bradói-csúcsra.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, fa, égbolt, túra/szabadtéri és természet

A hosszabb túrát választók innen az 1368 méteres Dombfő-csúcsra indultak tovább. Csapatunkból ketten választották a rövidebb túrát, a többiek a hosszúra mentek. Gyönyörű időnk volt, a hűvös reggelt követően kisütött a nap és páratlan kilátásban részesültünk. Jól lehetett látni a távoli ködbe burkolózó Retyezát vonulatait.

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, hó, hegy, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: égbolt, óceán, felhő, hó, hegy, strand, túra/szabadtéri, természet és víz

A képen a következők lehetnek: 9 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, cipők, égbolt, túra/szabadtéri és természet

A csúcson Árpád felajánlotta, hogy a visszaút történhet más útvonalon is, nem kell feltétlenül azon mennünk, amin jöttünk, így egy szép körtúrát tehettünk, vissza Hosszúsorig. Nagy hó nem volt, szépen, tempósan lehetett haladni, jóllehet csúszós, jeges részekkel mindkét csapat találkozott. A 8 órás túra végül 19 km és 1100 méter szintkülönbség megtételével ért véget.

A képen a következők lehetnek: fa, égbolt, növény, túra/szabadtéri, természet és víz

Kellemesen elfáradva ért vissza a második csapat is estére a panzióhoz, ahol bőséges vacsora várt mindenkit. Isteni raguleves, sültek, kolbász krumplival és savanyú uborkával, valamit finom torta és bor társaságában töltöttük az estét. A hegyi mentők rövid bemutatófilmekkel készültek az est végére.

A képen a következők lehetnek: 23 ember, , mosolygó emberek, belső tér

Másnap reggeli túránk szintén Hosszúsorról indult. Egy négy órás körtúrát tettünk meg a környéken.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, hegy, égbolt, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: 3 ember, álló emberek, égbolt, fa, hegy, túra/szabadtéri és természet

Sajnos, az idő nem volt olyan kegyes, mint előző nap, ködös, hideg délelőttünk volt, de a táj szépsége, a hegyen lévő „klánok”, családok házai így is magával ragadóak voltak. A levezető csúszós út némi kihívást jelentett, de végül mindenki visszaért egyben a kocsikhoz. Ezen a napon mindenki együtt mozgott, nem váltunk szét, de így is maradtak többen a szállásokon. A túra után kiadós ebéd és az előző este elmaradt tombola várt még ránk. A csomagolást követően 14 óra után indultunk haza, szerbiai idő szerint 20 óra körül értünk Szabadkára.

A képen a következők lehetnek: 10 ember, , mosolygó emberek, gyermek, égbolt és túra/szabadtéri

Hálásak vagyunk Árpádnak és Csapatának a kiváló szervezésért, a csodás élményekért! Már alig várjuk a következő évi találkozót. Jó hangulatú hétvégénket a remek társaságnak is köszönhetjük, akikkel együtt utaztunk. A találkozón a kanizsai Természetjárók és a szabadkai Pozeli zelja szervezet tagjai is részt vettek.

 

 

You may also like...