Székely Tibor a világutazó – II. rész

1962 és 1963 között Afrika egyes országait járta egy általa szervezett nemzetközi eszperantó expedícióval, amely a Barátság Karavánja nevet viselte (Caravan of Friendship in Africa) . 1970   folyamán hat hónapig Ausztrália, Új-Guinea és Új-Zéland bennszülött lakosságával, kultúrájával ismerkedett. 1972 és 1976 között a szabadkai Városi Múzeum igazgatója. Időközben muzeológiát tanult Zágrábban, és magiszteri fokozatot szerzett, muzeológuskörökben nagy tekintélyt élvezett. Utazásai ekkor már inkább szakmai jelleget öltöttek: részt vett a néprajzkutatók chicagói,valamint a muzeológusok koppenhágai kongresszusán.

 

 

1983-ban megalapította az Eszperantó Írók Világszövetségét. 1986-ban Kínában az Eszperantó Világszövetség tiszteletbeli tagjává választották,

Nem nálunk született, de a mi emberünk lett. 75 évesen  1987-ben megkapta a megérdemelt életmű díjat,Szabadka város Októberi Díját,  amiakkoriban díszpolgári címmel ért fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkor azt nyilatkozta:

„Kellemes meglepetést jelent számomra, mert nem vártam. Jó, hogy  éppen attól a várostól kaptam, amelyet otthonomul választottam: Szabadkától…”

forrás: ITT

You may also like...