Evropski pešački putevi E4 i E7 kroz Srbiju

Srbija je postala deo evropskih pešačkih puteva kojima krstari pet miliona turista. Naime, nedavno je objavljena mapa pešačkih staza u koju je uvrštena i Srbija i to dve trase krozIstočnu i Zapadnu Srbiju. Inače, Srbija je deo pešačke asocijacije od 2007. godine, ali veći značaj u samoj realizaciji korišćenja staza nije imala.
U evropske pešačke puteve uvrštene su dve staze puteva E4 i E7 kroz Srbiju, navodi se iz predstavništva Planinarskog saveza Srbije. U okviru ovih staza su uvršteni najlepši predeli Srbije, ali da bi se prepešačile ove staze potrebno je mesec dana, pa će turisti prelaziti samo deonice ovih staza koje odaberu. Kako je sve veći porast trenda za povratkom u prirodu kod turista, ovo je idealna prilika za Srbiju da se uvrsti u ove tokove. Zahvaljujući prošlogodišnjoj promociji biciklističkih staza kroz Srbiju, u letnjem periodu prošlo je kroz Srbiju 3.600 biciklista, što je ugostiteljima iz Istočne Srbije umnogome povećalo promet.
Kako bi i turisti pešaci, ostali u Srbiji duže i uživali u našim lepim pešačkim stazama, potrebno je trase proveriti i prilagoditi potrebama pešaka, postaviti sistem obeležavanja i signalizacije, opisati ceo put i navesti mesta za prenoćište, ishranu i prvu pomoć.
Sve staze počinju u Segedinu, a završavaju se u Bugarskoj. Prva trasa E4 kroz Srbiju, počinje u Kanjiži, pa se nastavlja preko Melenaca, Carske bare i Deliblatske peščare do Beograda, Smedereva, Rama, a potom Đerdapskom klisurom, nastavlja do Gamzigrada, Pirota, kanjonon reke Jerme i planine Ruj. Za drugu stazu E7 potrebno je mesec i po dana da bi se prešla, a njena maršuta ide sledećim tokom: Palić, Zobnatica, Banja Junaković, Bač, Karađorđevo, Sremski Karlovci, Fruška gora, Zasavica, Valjevske planine, Rajac, Oplenac, Mokra Gora, Sopoćani, Studenica, Golija, Mileševa, Kopaonik, Đavolja Varoš, Jastrebac, Vlasina i planina Dukat.

U Evropi postoji pet miliona turista pešaka, a u Srbiji postoji 17.000 planinara, međutim pešaćenjem se ne bave samo planinari, nego i turisti zainteresovani za kulturu, umetnost i upoznavanje novih krajeva, što je za Srbiju prava prilika da se uključi u nove turističke tokove, s obzirom da može da odgovori na potrebe turista pešaka.

You may also like...