Uspon na Mount Everest 8848mnv

Iso Planić(predsednik Planinarskog Saveza Srbije, član PSK Spartak-a)jedan od četvorice penjača Vojvođjanske ekspedicije “Everest 2005” je 29.05.2005. po lokalnom vremenu u 08,10 a po evropskom u 2 sata posle ponoći, uspeo da popenje najviši vrh na svetu, Mont Everest. Usponom na Krov sveta okončan je višegodišnji projekat „Vojvodina na Everestu – Srbija na Himalajima“ koju je, pod pokroviteljstvom Izvršnog veća APV, organizovao Planinarsko-smučarski savez Vojvodine (PSSV). Projekat je okupio vojvođanske alpiniste odabrane iz niza uspešnih ekspedicija u tim sposoban da iznese državnu zastavu na najviši vrh na svetu.
Datum se lako pamti – istog datuma, 1953. godine, Edmund Hilari je prvi u istoriji svetskog alpinizma kročio na Mont Everest.

View this post on Instagram

Iso Planić(predsednik Planinarskog Saveza Srbije, član PSK Spartak-a)jedan od četvorice penjača Vojvođjanske ekspedicije “Everest 2005” je 29.05.2005. po lokalnom vremenu u 08,10 a po evropskom u 2 sata posle ponoći, uspeo da popenje najviši vrh na svetu, Mont Everest. Usponom na Krov sveta okončan je višegodišnji projekat „Vojvodina na Everestu – Srbija na Himalajima“ koju je, pod pokroviteljstvom Izvršnog veća APV, organizovao Planinarsko-smučarski savez Vojvodine (PSSV). Projekat je okupio vojvođanske alpiniste odabrane iz niza uspešnih ekspedicija u tim sposoban da iznese državnu zastavu na najviši vrh na svetu. Datum se lako pamti – istog datuma, 1953. godine, Edmund Hilari je prvi u istoriji svetskog alpinizma kročio na Mont Everest.

A post shared by Planinarski sportski klub "Spa (@psk_spartak_subotica) on

You may also like...