Tradicionalni Sretenjski uspon na Šar Planinu 21-22.02.2021

PK Jelenak iz Pančeva odložen zbog vremenskih nepogoda sa “sretenjskog vikenda” za sledeću nedelju (vikend 19-21 februar), protekao je uz učešće 3 člana PK Spartak Subotica – Boris Dašić, Vladimir Vujić, Alfred Abraham.
Grupu od 20ak planinara činili su još i članovi klubova iz Pančeva, Novog Sada, Beograda, Požarevca, Kragujevca… Umesto planirana tri dana za akcije zbog praznika morali smo da smanjimo na dva dana, ali smo dobili fantastično vreme i prijatne, gotovo prolećne temperature.
Ipak, izvršena je rokada glavne akcije sa subote na nedelju (dan povratka) zbog lepšeg, vedrijeg vremena. Tako je u subotu koju je pratila gusta magla realizovan dopunski uspon na vrh Ošljak, ali sa stidljivim pogledom sa vrha u retkim trenucima kada bi magla to omogućavala. Visina ovog vrha je 2.212 m, dužina staze 12, 5 km I manjim od dva uspona od 800 m. Silazak u srpsko selo Sevce je označio kraj akcije.
Uz rano ustajanje u 2:00, na vrh Bistru 2.651m uspon je počeo u nedelju u 03:00. Uz obilje snega i čeone lampe akcija je počela iz sela Prelevac. Dužinu staze od 11-ak km i uspon od nešto ispod 1400 m pratili su prelepi prizori prvo vedrog neba načičkanog zvezdama a potom i prvih sunčevih zraka preko grebena koji je bio naš cilj a koji ujedno predstavlja granicu sa Makedonijom.
Na vrhu smo bili posle nekih 5 sati uspona. Prelep pogled pružao se na vrhove Ljuboten, Titov Vrh, Skopsku Crnu Goru, Metohijsku dolinu, Štrpce…Po silasku nazad u selo Prelevac gde je u toku bio planinski vašar sa velikom posetom pripadnika albanske nacionalnosti, dočekali smo kombi koji nas je vratio u smeštaj u Štrpce gde smo ručali I pripremili se za povratak kućama.
Putovanje celom dužinom Srbije, sa juga Kosova do prvo Horgoša pa Subotice, završilo se u 01:30 ujutru, čime je avantura zadnjeg dana akcije trajala čitava 24 sata.
Zahvaljujemo organizatoru i vodiču akcije Draganu Đeriću iz PK Jelenak Pančevo na odličnoj akciji i uspomenama, kao i svim učesnicima iz više klubova na prelepom druženju.

 

You may also like...