IZVEŠTAJ SA OBUKE: Zimski osnovni i napredni alpinistički tečaj, Stara planina, 21.02-28.02.2021.

PREDMET: Izveštaj sa početnog alpinističkog tečaja – zimska tehnika u organizaciji ASSU(Alpinistička sekcija Subotica) – PSK „Spartak“ Subotica, održanog od 21.02 do 28.02.2021. godine na Staroj Planini.

Na osnovu Plana i programa školovanja planinarskih kadrova i Pravilnika za organizovanje i izvođenje alpinističkih tečajeva iz osnovne obuke u alpinizmu za zvanje „alpinista- mlađi pripravnik“, organizovan je i izveden početni alpinistički tečaj zimska tehnika, u periodu od 21.02. do, 21.02.2021. godine.

Početni alpinistički tečaj se sastojao od 11 teorijskih predavanja sa 17 nastavnih časova, i 11 tematskih jedinica treninga, vežbi i praktičnih uspona u snegu sa 54 nastavna časa, na lokacijama planinskog masiva Stara Planina, mesto Babin Zub i Crni Vrh.
Napredni alpinistički tečaj se sastojao od 13 teorijskih predavanja sa 20 nastavnih časova, i 8 tematskih jedinica treninga, vežbi i praktičnih uspona sa 40 nastavna časa, na lokacijama planinskog masiva Stara Planina.
Posle planiranja, dogovora sa tečajcima i pomoćnim instruktorima kao i organizatorima tečaja, prikupljanja potrebne opreme za uspešno izvođenje planirane nastave i vežbi, kao i obezbeđivanje smeštaja u selu Crni Vrh, pristupilo se realizaciji tečaja. Uslovi snega i vremenske prilike, kao i pogodne padine pod snegom i ledom doprinelei su uspešnoj realizaciji tečaja. S obzirom da se alpinistički tečaj prvi put održava na ovoj planinskoj lepotici postojala je bojazan da li će tereni ispuniti zahteve propisane za uspešno izvođenje tečaja. Na našu sreću ustanovili smo da su uslovi daleko bolji nego na lokacijama gde su dosad izvođeni i realizovani tečajevi. Sami uslovi su malo suroviji i zahtevniji ali ne prelaze limite bezbednosti. Svi polaznici su praktične vežbe ponovili samostalno po nekoliko puta.

Na kraju su sledili završni usponi i usmeno-praktični ispit, kao i pismeni test.
Ispitnu Komisiju sačinjavali su:
Obrad Kuzeljević, instruktor alpinizma – AONS
Marko Nikolić, stariji pripravnik alpinizma – AOA
Demonstratori na tečaju bili su:
Obrad Kuzeljević, instruktor alpinizma – AONS
Marko Nikolić, stariji pripravnik alpinizma – AOA
Nedeljko Tomanović, mlađi pripravnik alpinizma – ASS (Polaznik zimskog naprednog tečaja)
Sve vežbe i usponi izvođeni su maksimalno pažljivo i uz primenu svih mera bezbednosti. Celokupna atmosfera na tečaju bila je vrlo pozitivna i u drugarskom duhu. Smeštaj je bio organizovan u vili sa više apartmana i obezbeđenom ishranom.

Osnovni tečaj su uspešno završili (izveli potreban broj završnih uspona i položili usmeni i pismeni deo ispita) sledeći polaznici:
1. Suzana Bojić, EST Beograd
2. Ljubica Selaković- Bandić, PSD Železničar Novi Sad
3. Žarko Atanaskovski, PSD Železničar Novi Sad
4. Radoslav Bukurov, PSD Železničar Novi Sad
5. Janković Darko, PSK Spartak Subotica
6. Dejan Prčić, PSK Spartak Subotica
7. Petar Jevtović, Dr. Radivoj Simonović Sombor
8. Dragan Stefanović, Dr. Radivoj Simonović Sombor
9. Vesa Dragan, SPK Pentraks Kikinda
10. Miladin Gojković, PAK Mosor Niš
11. Ivan Mitić, PAK Mosor Niš
Napredni tečaj su uspešno završili (izveli potreban broj završnih uspona i položili usmeni i pismeni deo ispita) sledeći polaznici:
1. Neđo Tomanović, PSK „Spartak“ Subotica

Svi polaznici tečaja su uspešno završili tečaj, položili ispite i uspešno rešili pismeni test (u arhivi ASS), pa imse mogu dodeliti Uverenja o uspešno završenomtečaju alpinizma-zimska tehnika.

Izveštaj napisao: Obrad Kuzeljević, alpinistički instruktor

Video: Obrad Kuzeljević ; slike: učesnici tečaja

You may also like...