IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Via ferrate u Austriji, 26.-28.06.2020

26.06.2020. petak

Uprkos lošoj vremenskoj prognozi i vestima o zatvaranju granica  usled korona virusa, mala ali hrabra ekipa osmelila se i uputila za Austriju u nameri da doživi pravu avanturu. Polazak je bio u 16h iz Subotice, a dolazak i noćenje u blizini grada Szombathely, kod Rebecce, u Mađarskoj oko 21h.

27.06.2020. subota

Krenuli smo iz Mađarske za Austriju u 6h, a stigli u mesto Gosau-Hintertal oko 11h. Sa parkinga se uveliko pružao pogled na nebeske merdevine i feratu “Intersport”, težine C/D (https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/intersport-klettersteig-donnerkogel/). Sam pristup do ferate bio je kroz šumu, na sat i po vremena šetnje i 500 m visinske razlike. Uspešno smo prešli feratu za manje od 4 sata, a osećaj na 40 m dugim merdevinama koje vise u vazduhu i povezuju dve stene bio je fenomenalan. Rebecca i Doni su odmah po završetku ferate krenuli dole do parkinga u nameri da preostalo vreme iskoriste na jezeru za SUP (Stand Up Paddle-veslanje na dasci stojeći), a Károly, Lászlo i Ivana svratili su do hütte-a(planinarskog doma) na zasluženo “Gulaschsuppe und Kaltes Bier vom Faß”. Klaudia je iskoristila dan za uživanje i šetnju oko jezera Vorderer Gosausee. Prenoćili smo u kampingu, u selo Werfen, u sopstvenim šatorima, koje smo već u kiši postavili.

28.06.2020. nedelja

Kiša je padala celu noć i jutro, pa smo feratu po imenu “Königsjodler” koja u prevodu znači “kraljica ferata”, težine D i vremenskog trajanja od 11 sati morali da ostavimo za neki drugi put. Otišli smo u obilazak prelepog i bajkovitog gradića Hallstatt i uživali smo u pogledu sa vidikovca. Na našu žalost, planirana ferata “Echernwand” težine D nije bila otvorena, zbog bačene cigarete i požara koji je izazvala 2018. godine, tako da smo ostatak dana proveli na jezeru Hallstättersee u druženju. Neki su se odmarali, neki kupali, a neki probali SUP. Ipak da dan ne prođe bez adrenalina, Károly, Rebecca i Ivana otišli su na feratu “Laserer alpin Klettersteig”, težine B/C (https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/laserer-alpin-klettersteig/), sa predivnim pogledom na samo jezero Vorderer Gosausee i glečer Dachstein. Krenuli smo kući oko 18h, stigli u Mađarsku oko 23h, a u Suboticu oko 5h sutradan.

Zaključak : jedva čekamo da se vratimo na ovo prelepo mesto i iskusimo čari ferrata “Königsjodler” i “Super ferata Dachstein”.

Učesnici: Calbert Károly, Lászlo Hodik, Klaudia Szarvas, Ivana Trifunović, Rebecca Sordje-inicijator akcije, Redbecaj Liridon.
Vodič: Calbert Károly, via ferrata vodič PSS MB 523,

Tekst: Ivana Trifunović

Slike: Calbert Károly

 

You may also like...