OBUKA VODIČA III KATEGORIJE

OBUKA LICENCIRANIH VODIČA

NACIONALNI CENTAR NA SOPOTNICI

kod vodopada

Program i iskustva

Obuka za planinskog vodiča III kategorije je održana od 08.-16.08. ove godine za dvoje novih licenciranih vodiča, članove kluba ,,Spartak,, iz Subotice.

Pod vođstvom mentora iz oblasti alpinizma Slobodan Žarković, Helena Lambić, Slaviša Ivanović, Vladislav Matković, Goran Burić, Nedeljko Pešterac, Dragan Petrić i specijaliste urgentne medicine dr Zagorka Rakonjac, grupa od tridesetak učesnika iz različitih planinarskih klubova širom Srbije je tokom tih par dana sticala znanja i veštine značajne za buduću profesionalnu orijentaciju.

Buđenje u zoru pre 6, pa vežbe, obroci, predavanja i praktičan deo na terenu, završno sa brifingom do 9-10 uveče, je bio jedan ozbiljan tempo ali sa puno interesantnih trenutaka. Sve što je postavljeno u takvom jednom kompaktnom sadržaju, grupa je bila visoko motivisana da isprati i savlada.

Praktični delovi koji su bili potrebni da se savladaju na terenu za polaganje dela ispita, su bili orijentacija, čvorologija koja je primenjivana u izradi gelendera, postavljanju sidrišta i navezivanju na uže za abzajl sa stene, pravljenje nosila i pružanje prve pomoći. Takođe, izrada bivaka i bivakovanje na noć meteorske kiše se našlo u sklopu iskustva.

Druga ekipa Sopotnica 2021

Reči polaznika

– Obuka za planinskog vodiča u Sopotnici nadomak Prijepolja je jedno ogromno iskustvo koje se ne može objasniti u par rečenica. Odličan tim instruktora, neverovatna enerfija i fenomenalna grupa polaznika iz cele zemlje je doprinela tome da svaki dan, svaki sat, svaki minut vremena provedenog na obuci nedostaje. Međutim, kako su nam i rekli instruktori, ovo nije tačka, nego samo zarez u našem daljem radu i usavršavanju. Vidimo se na nekoj narednoj obuci!

Ivana Vućurović

  • Dobri i plemeniti ljudi. Ekipa koju ću pamtiti ceo život, a druženje ćemo nastaviti na drugim akcijama. Mnogo novog iskustva i stečenog znanja.

Petar Ratković

  • Što se mene tiče, kratko i iskreno želim da kažem, nekad u životu ne dobijemo ono što želimo, već ono što nam je potrebno, a Sopotnica je bila jedna od najboljih životnih odluka. Drugo, naći se okružen ljudima koji znaju puno više nego vi, hoće i mogu je blagoslov i bila sam te sreće da sa njima imam kontakt.

Izveštaj: Nuspl Danijela

You may also like...