Obaveštenje PSS COVID-19

Dragi prijatelji planinari,

Obaveštavamo vas da Planinarski Savez Srbije od 16.3.2020. radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 privremeno otkazuje sva takmičenja i manifestacije iz kalendara aktivnosti Saveza u trajanju od najmanje 15 dana. U zavisnosti od razvoja situacije, a u cilju prevencije zaraze donosićemo odluke o kojima ćemo blagovremeno obavestiti zajednicu planinara. Molimo vas da navedene mere sprovodite striktno i bez izuzetaka.

Tokom perioda opasnosti od širenja zarazne bolesti dajemo sledeće preporuke za funkcionisanje planinarskih domova i kuća:

Usmerite uslugu na stolove na otvorenom (ako uslovi to dozvoljavaju). Vodite računa o rastojanju između stolova tako da gosti ne budu u direktnom kontaktu (uklonite deo stolova i stolica ako prostor i instalacije to dozvoljavaju). Omogućite pranje ruku i izvan objekta. Redovno provetravajte prostorije, posebno trpezariju i toalet.

Pratite instrukcije Vlade o ugostiteljskim objektima. Otkažite sve najavljene grupe koje dolaze iz područja rizika.

Vodite listu korisnika koji borave u istim sobama. Ako dođe do infekcije, ove informacije su važne za pronalaženje ljudi koji su bili u međusobnom kontaktu. Takav spisak mora biti strogo poverljiv. Predlažemo da o preduzetim merama informišete posetioce, sa spiskom glavnih mera, kao što su: u slučaju kašlja ili drugih znakova bolesti ne ulazite u objekat. Pre ulaska (ili nakon ulaska) u objekat dezinfikujte ruke sapunom i toplom vodom.

Slična pravila primenjujte i u dvoranama za sportsko penjanje.

Pozivamo vas da se tokom razdoblja epidemiološke situacije ponašate odgovorno, solidarno, da vodite računa o vašem imunitetu i da primenjujete sve higijenske mere za suzbijanje rizika po javno zdravlje. Pozivamo Osnovne planinarske organizacije, Teritorijalne saveze i Interesne organizacije da svoje aktivnosti usklade sa aktivnostima Saveza.

Planinarski pozdrav,

Iso Planić
Predsednik PSS

izvod: pss

You may also like...