NAJAVA AKCIJA: Crna stena 929m(Jelica) i Stjeničko okno , subota 24.02.2024

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline. Dobro je pošumljena, pripada dinarskom sistemu planina i pruža se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 30 km. U pravcu severozapada na nju se nastavlja Ovčar, u pravcu jugoistoka se nalazi Troglav. Najviši vrh je Crna stena (929 m), Verinje (874 m), Gradina sa poznatim arheološkim nalazištem (849 m), Rajački vis (818 m) i Stjenik (789 m). Najviši vrh izgrađen je od tamnog efuzivnog dijabaza. Masivni trijaski krečnjaci prisutni su u predelu Stjenika, krednih krečnjaka ima na više mesta, serpentini se prema istoku često javljaju, mnoge druge stene uzimaju učešće u građi ove geološki raznovrsne planine. Jugoistočni deo Jelice zastupljen je u okolini Kraljeva vrhom Jastrebar (796 m), izgrađenim pretežno od serpentina i najvećim delom je pošumljen.(izvor PSS)

Planina Jelica prema narodnom predanju, ime je dobila po lepoj devojci Jelici koja je bežeći od Turaka skočila u smrt sa zidina nekadašnjeg utvrđenja Gradina smeštenog na obroncima ove planine.

Na stazi se nalaze Stjenička prerast/okno-to je veliki otvor u steni, neki kažu i prerast, kroz koji se pruža sjajan pogled na obronke Jelice i okolinu. Staza do samog okna je osigurana sajlom zbog bezbednosti i prođe se za desetak minuta. Ovde je pri kretanju potreban mali oprez, ali je pogled vredan svakog truda. Na stenama iznad manastira Stjenik je smešteno mnogo isposnica – pećina, a jedna nosi naziv po Svetom Jovanu Stjeničkom (1382-1462) i nju ćemo posetiti.

Manastir Stjenik, je muški manastir manastir SPC Eparhije žičke i nalazi a pod planinom Jelicom, ispod brda Stjenik, u selu Banjica nedaleko od Čačka. Krsna slava i sabor manastira je Ivandan. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Po predanju manastir su podigla braća Mrnjavčevići pre Maričke bitke (1371.god.), u kojoj su poginuli. Posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Sadašnji hram sagrađen je 1802. godine, na molbu čačanskih i požeških kmetova upućenu beogradskom veziru, da obnovi stari koji je izgoreo. Podignuta crkva je skromnih dimenzija i arhitekture, skoro bez ikakvih ukrasa. U manastiru se čuvaju mošti Sv. Jovana Stjeničkog, koga su Turci posekli 1802. godine. U blizini, ispod velike stene (u kojoj se nalaze pećine koje su, pretpostavlja se, služile kao isposnice, jer čitavo područje ima dugu monašku tradiciju), izbija jako vrelo. Narod veruje da je vrlo lekovito. Starešine manastira Stjenika bili su: Julijana Bajić (1906—2002) i sadašnji iguman Pajsije Šljivić od 2002. do danas.(izvor Wikipedia)

PLAN AKCIJE:

1. DAN: 24.02.2024 – Subota – izlazak sunca 06.24, zalazak sunca 17.21

Polazak iz Subotice u 03.45 časova od železničke stanice(Park Ferenca Rajhla). Okupljanje 15 minuta ranije. Putovanje sa usputnim pauzama autoputem do naplatne Preljine, posle preko Čačka do sela Banjice, tačnije do manastira Stjenik koji je polazna tačka za pešačenje. Planirani dolazak je oko 08.15. , na pešačenje polazimo u 08.30.

– dužina pešačenja 17 km, visinska razlika 900 m, vreme akcije 7-9 h.

Završetak pešačenja do 17.30., posle obilazak znamenitosti Čačka. U 20.00 polazak ka Suboticu sa usputnim pauzama, gde stižemo do 23.59.h.

Oprema : prilagođena vremenskim uslovima : duboke planinarske cipele, rezervne čarape, mali ranac, presvlaka za ranac, čeona lampa sa rezervnim baterijama obavezna, prva pomoć, boca za vodu, termos za čaj, kapa i rukavice(i rezervne), kabanica, termo jakna ili polar, kamašne, štapovi, lična apoteka, astrofolija, naočare sa UV zaštitom, krema za sunce

Dokumenta : lična karta, važeća zdravstvena knjižica, članska kartica PSS sa markicom za 2024 godinu

Hrana : iz ranca

NAPOMENA 1:

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS sa markicom za 2024 godinu. Prilikom prijave navesti naziv društva, broj planinarske kartice i markice.

Svaki učesnik akcije dužan je da se pridržava pravila u skladu sa Pravilnikom o ponašanju planinara. U slučaju da bude procenjeno da planinar iz bilo kog razloga može ugroziti svoju ili bezbednost grupe, polazak na uspon neće biti dozvoljen.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave organizatoru pre polaska na akciju, organizator ne snosi odgovornost.

Organizator zadržava pravo da u slučaju nepredvidjenih okolnosti izmeni plan akcije radi bezbednosti učesnika(nevreme, nespremnost) kao i da otkaže istog (u zavisnosti od vremenske prognoze za vikend-veće padavine ili grmnjavina!)

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu uz obavezu da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom PSK SpartakSubotica. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

KOTIZACIJA:

– na osnovu 8+1 učesnika – 4300,00 RSD (prevoz , prateći troškovi prevoznika, organizacija i sl ).

– na osnovu 7+1 učesnika – 4850,00 RSD

Kotizacija ne obuhvata: individualne troškove(hrana, piće, telefon, internet itd) i sve što nije gore navedeno

Prijave samo sa UNAPRED UPLAĆENOM AKONTACIJOM OD 4300,00 RSD ZA AKCIJU( po dogovoru sa vodičem, najkasnije do 21.02.2024.ili do popune mesta.

U SLUČAJU ODUSTAJANJA AKONTACIJA SE ZADRŽAVA ili naći adekvatnu zamenu .

Prijavu za akciju prosledite isključivo mail-om sa potrebnim podacima za prijavu!! Poštujte način i rok za prijavu!!

Prilikom prijave dostaviti : Ime i prezime, datum rođenja, broj telefona, broj LK, broj planinarske SRB – PSS kartice.

Vodič : Calbert Karoly, PSS MB 523 1b Planinski vodič na opremljenim planinarskim putevima, ( https://pss.rs/registar-vodica/ ), mob. 0638794681, mailto:calbertk@gmail.com

 

 

 

 

You may also like...