Kanjiški pešački maraton

Šesti po redu Kanjiški pešački maraton u organizaciji Društva ljubitelja prirode iz Kanjiže, ove godine kao i prošle na stazi od Horgoša do Kanjiže (žutom markiranom stazom) koja povezuje trasirane Evropske pešačke puteve E4 i E7 u dužini od 23 km zainteresovao je oko 150 pešaka, planinara i drugih znatiželjnika.

Do Horgoša smo stigli biciklama, automobilima i šinobusom, već kako se ko snašao. Start maratona je bio nešto posle 9 časova u centru Horgoša ispred Doma kulture (koji se renovira). Staza u početku vodi ulicama Horgoša u pravcu šume Kamaraš. Kod izvora u šumi je bila prva kontrolna tačka gde smo overili naše učesničke knjižice. Još malo kroz šumu pa pored Fenjveškog jezera (koje gotovo da i ne postoiji više) kroz Budžak do naredne kontrolne tačke Feldvar. Nastavak puta je pored nekoliko voćnjaka u pravcu jezera Andavi. Ove godine za razliku od prošle nismo ulazili na jezero, kontrolori su bili nekoliko stotina metara pre jezera. Propade nam prilika za odmor uz obalu ovog jezerceta. Kad već nije bilo odmora, odlučio sam da ubrzam tempo do Martonoša.

Čisto da se umorim malo kako bi se u centru ovog sela osvežio sladoledom iz lokalne poslastičarnice. Kontrolna tačka nije bila na pijaci kao prošle godine, kontroloru se više dopala debela hladovina pred kafanom uz hladno pivce. Ja sam se ipak zadovoljio željenim sladoledom. Ulicama Martonoša u pravcu nasipa do sledeće kontrolne tačke smo gazili asfaltnim putem i tu sam već osetio da asfalt ne prija mojoj ranjenoj desnoj peti. Nasipom, narednih 6,7 km mnogima najmonotonijim delom staze smo stigli do samog ulaza u Kanjižu. Razlika u odnosu na prošlu godinu je uredno pokošena trava na nasipu pa je i naše napredovanje bilo lakše i brže.

Poslednja tri kilometra su manje više stazom uz samu Tisu, delom zaklonjeni krošnjama drveća uz reku pa smo posle predjena 23 kilometra negde pre 14 časova već bili u odmaralištu Gastro kluba na Tisi. Usledila je dodela priznanja, nagradjeni su najmladji i najstariji učesnik i naš klub kao najmasovnije društvo koje je uzelo učešća na ovogodišnjem maratonu. Zatim smo ručali pasulj, kako već priliči na kraju svake planinarske akcije.

Mapa ovogodišnje staze:

 
izvor: zooxy1.wordpress.com

You may also like...