IZVEŠTAJ SA AKCIJE: ALPINISTIČKI TABOR “GORNJAK 2024”, Ždrelo, 07.-09-06.2024

Skupili se alpinisti na par dana, u Gornjačkoj klisuri. Kampovali smo, pod zvezdanim nebom, družili se u izviđačkom domu, ugostili su nas divni domaćini(Alpinistički odsek Požarevac) i bogatu gozbu nam pripremili.
Penjački dani su nam bili subota i nedelja. Prvi dan je bio najaktivniji. Greškom sam se probudio u zoru na prve zrake Sunca, što je velika reč jer spavam kao medvedi pod anestezijom. I kad se to već tako desilo, iskoristio sam priliku da prošetam u okolini doma. Nagrada uranka je bio jedinstveno lep jutarnji pejzaž sa planinama i cvetnim livadama. A ubrzo smo se našli i na stenama. Bilo je dosta penjača, praktično je ceo jedan penjački blok bio popunjen alpinistima, kao na nekom penjačkom igralištu. Hvatala me neka glupa prpa, prošlo je više od pola godine od obuke i sad bi valjalo sve to znati. Károly je bio prvi penjač, zatim sam uleteo ja, i posle mene Raša. Očito je najbolja taktika da se prisetim svega da budem na steni. Prošla frka, počelo je uživanje. Verali smo se tako skoro ceo dan, ispenjali smer Ljubinku, Burgiju i Medveđu. Mislim da mi je i bilo dosta za taj dan. Pakleno je bilo vruće, čak i zmijama je bilo pretoplo, ni jednu nismo videli. Zapravo sam mislio da je bilo dosta. Dolaskom do kampa, Neđo je ubacio ideju da iskoristimo lep dan sa još nekim penjanjem. Otišli da ispenjemo neku sportsku smer. Divna avantura je bila. Kada sam video kakve muke ima pri prenjanju i kačenju kompleta u boltove, ozbiljo sam se upitao da li hoću i ja to da radim….a posle kada sam bio na steni sam se pitao koji je nivo moje nenormalnosti. Ali, fantastično je tako nešto raditi. Zapravo je lako bilo 😃
Nedelja se malo predala u opuštanje. Spavanje se malo odužilo, budio sam se tek u pola 6 sa ostalima. Uz doručak smo se odlučili da ispenjemo Manjinov smer. Poznata, jer sam prošle godine tamo penjao sa Nešom i Nidžom. Malo duža, od 4 rastežaja, ali taman dovoljno laka da se ne mučimo previše, i sa nekoliko detalja koje su tražile malo pažnje. Posle ispenjanog vrha, kratak odmor kod ruševine nekadašnje tvrđave, i mala nagrada u obliku sipara gde sam mogao malo da trčkaram i polupak noge sa kamenčićima. 😃
(Tekst: Pap Tibor)
U subotu uveće imali smo i dva predavanja: Nemanja Vasiljković iz AOJ podelio je iskustva o ekspediciji-turno skijaškog uspona na Ararat (visok 5137m), a nakon njega je Siniša Vujić prikazao knjigu “Put-Nejc Zaplotnika”.(http://pragora.rs/)
Učesnici iz Alpinističke sekcije Subotica-ASSU: Nedeljko Tomanović, Pap Tibor, Radoslav Bukorov i Calbert Károly
Popeti smerovi:
1.) Ljubinka leva, III+, 120m – Károly, Tibor i Radoslav
2.) Zaboravljena burgija, V+, 100m – Károly, Tibor i Radoslav
3.) Međeđi, IV, 120m – Károly, Tibor i Radoslav
4.) Manjinov, III+, 160m – Károly, Tibor i Radoslav
5.) Jugoistočni brid Kozjeg roga, IV+, 50m – Dragutin Milovanović(AO Šabac),Tomanović Nedeljko(ASSU) i Aleksandar Milenković(AOP)
6.) Preplanuo, stesan i zaljubljen , V-, 80m – Dragutin Milovanović(AO Šabac),Tomanović Nedeljko(ASSU) i Aleksandar Milenković(AOP)
Foto: učescici

You may also like...