Godišnjica/Évforduló: Matterhorn/Cervino (4477 m)

EZ TÖRTÉNT…

Százötvenöt éve, 1865. július 14-én történt a Matterhorn/Cervino (4477 m) első megmászása.

Az Alpok tizenkettedik legmagasabb csúcsának elérésével zárult le az európai “alpinizmus aranykora”, amelynek során valamennyi, addig még meg nem mászott jelentős csúcsra feljutottak.
A szinte szabályos gúla alakú hegy megmászására több vállalkozás is indult az évek során. Közülük kiemelkednek az angol Edward Whymper kísérletei, aki korábban az olasz oldalról már többször, – köztük háromszor alkalommal Jean-Antoine Carrel hegyi vezetővel -is próbálkozott. 1865-ben a svájci oldalról indult neki Lord Francis Douglas, Charles Hudson, Douglas Hadow, Michel Croz és két zermatti vezető, id. és ifj. Peter Taugwalder társaságában a később általa “Öreg lépcsőház”-nak nevezett északkeleti gerincen. A sikeres felérkezésükkor látták, amint az olasz oldalról Carell az ő csapatával is megközelítette a csúcsot és üdvrivalgással adták tudtukra, hogy ők lettek az elsők, amire Carell a visszafordulással reagált. Whymperék az egy órás fent tartózkodásuk után a lemenetkor drága árat fizettek a győzelmükért. Az elől haladó Croz egy kényes helyen megcsúszott és magával rántotta az őt követő három embert. Whymper és a két vezető megpróbálták megtartani őket a kötéllel, de az elszakadt, így Croz, Douglas, Hudson és Hadow lezuhantak az északi falba. Testüket később találták meg a gleccseren.
Jean-Antoine Carell, aki nem nyugodott bele, hogy Whymper a sikeres túrához már nem őt választotta, és csak pár száz méteren múlott az ő dicsősége, két nap múlva az olasz oldalról ismét nekiindult a csúcsnak és július 17-én társaival ők lettek a csúcs második megmászói.

A képek Gustave Doré rajzai.
#Matterhorn #firstascent, #Whymper #Komarnicki

Forrás: Komarnicki.hu

You may also like...