IZVEŠTAJ SA AKCIJE: “Via Ferrata Adventures“ – za početnike: 28.01.2024, Dolina reke Cuha

PSK”Spartak” planira niz akcija na via feratama tokom 2024.godine.

U nedelju 28.01.

realizovana je prva akcija tog tipa u dolini reke Cuha (Mađarska), pod nazivom „Via Ferrata Adventures“- za početnike
Kako januaru priliči, pre podne je bilo izuzetno hladno. Akciju smo započeli pešačenjem u klisuri potoka Cuha, stazom dužine 13 kilometra sa 220 m visinske razlike. Klisura Cuhe je jedna od najživopisnijih dolina Bakonja. Jedinstvena je u Mađarskoj zbog lepote bujnog potoka čija voda brzo protiče između strmih zidova kanjona. Pešačka staza ima avanturistički šarm, jer prati nekadašnju prugu koja je proglašena spomenikom i pod zaštitom je države, i prepliće se sa njenim vijaduktima i tunelima. Simpatična kružna staza nas vodi preko plitkih gazova i preseca potok nekoliko puta, što daje dinamičnu notu laganom pešačenju.

Nakon pešaćenja kroz kanjon nezaboravne lepote oprobali smo se i na via feratama. Za početak smo odabrali put pod nazivom „Bucsek Henrik Emlékút“ koji nosi oznaku „C“ za zahtevnost, dužine je 350m, a visinska razlika iznosi 100m. Grupi je bilo potrebno 60 minuta za penjanje.
Na drugu feratu su krenuli mlađi članovi grupe, 4 planinara. Put „Ariadné fonala“je izuzetno zahtevan put sa“D/E”oznakom, dužine 130m i sa visinskom razlikom od 40m. Vreme penjanja je 30 min.
Najspremniji članovi su ispenjali i put „Makarenkoi plafon“ koji je ekstremno težak sa oznakom „E+“,dužine 60m i ima deonicu sa elementom ozbiljnog previsa. Čestitamo im!

Nakon prijatnog napora nadoknadili smo potrošene kalorije u obližnjem restoranu. Uz prijatan ručak sumirali smo utiske i zadovoljno i u pozitivnom raspoloženju smo krenuli ka Subotici.

Učesnici: 9 planinara
Vodič: Calbert Karoly, PSS MB 523 1b Planinski vodič na opremljenim planinarskim putevima

FOTO: Papp Tibor

 

 

You may also like...