Uručena priznanja u akciji “Sportista Subotice”

Izvor:Subotica.com
https://www.subotica.com/vesti/urucena-priznanja-u-akciji-sportista-subotice-id39875.html

 

U Velikoj većnici održana je dodela priznanja u okviru tradicionalne akcije “Sportista Subotice”. Ove godine svečanost je održana u skromnijem izdanju, u skladu sa epidemiološkim merama. Priznanja su preuzeli prva tri rangirana pionira, juniora i seniora, zatim predstavnici sportskih kolektiva i dobitnici priznanja za jubileje i vanredne rezultate.

U tradicionalnoj akciji “Sportisti Subotice”, koja traje od 1961. godine, a zajedno je realizuju Grad Subotica, Sportski savez Subotice i “Nove Subotičke novine”, proglašeni su najbolji u tri uzrasne kategorije, kao i najbolji kolektiv.

Žiri sastavljen od nekadašnjih nosilaca ovih priznanja doneo je odluku da epitet najboljeg sportiste Subotice ponesu gimnastičari Filip Kulić (pionir) i Nina Šabić (juniorka), kao i rvač Davor Štefanek, dok je najbolji klub Teniski klub “Spartak”. Njima su danas uručena priznanja, dok će pojedincima od 4. do 10. mesta priznanja biti uručena naknadno.

Dobitnicima priznanja obratili su se predsednik Skupštine grada Balint Pastor i gradonačelnik Stevan Bakić.

– Drago mi je što i ovu kalendarsku godinu na izmaku zaključujemo svečanim proglašenjem najboljih sportista u akciji koja ima dugu tradiciju. Subotica se oduvek ponosila sportom i sportistima, pa ne čudi što nosimo epitet “grad sportova”. Verujem da je tome doprinela i ova akcija, pokrenuta na inicijativu Subotičkih novina. Nije mala stvar kada nešto traje šest decenija i bez obzira što smo imali sankcije, bombarovanje, a danas i ovu pošast koronu, ona se nije prekidala  – istakao je gradonačelnik Bakić. – Čestitam svim sportistima koji su ove godine zaslužili nagrade ali i svima onima koji nisu na rang listama. Najviše pohvala zaslužuju Tenis klub “Spartak”, kao najbolji klub Subotice i po osmi put najbolji sportista Davor Štefanek. Naš svetski šampion i olimpijski pobednik oprostio se od takmičarske karijere a verovatno nema boljeg načina da mu se Subotica oduži za sve radosti koje nam je priredio i da mu poželi sreću u daljem sportskom radu, od priznanja “Sportista godine”.

Prvi čovek grada istakao je da će Subotica nastaviti da ulaže u sport, kako u afirmaciju samog sporta, tako i u unapređenje sportske infrastrukture kako bi se stvorili što bolji uslovi za bavljenje sportom.

– Zahvaljujem se Vladi Srbije koja je kroz program podrške finansijski pomoglo 7 sportskih kolektiva iz našeg grada, koji će verujem racionalnoim upotrebom tih sredstava podići nivo rada – dodao je Bakić i izrazio nadu da će naredna godina doneti manje izazova van terena i još više uspeha na sportskim borilištima.

U uzrastu pionira najviše glasova dobio je gimnastičar Filip Kulić, a iza njega redom slede Mateja Borojević (džudo), Nenad Zakić (jedrenje), Jana Mut (plivanje), Aleksandra Saulić (dizanje tegova), Sergej Čipak (veslanje), Mateja Pižurica (boks), Nikolina Perčić (biciklizam), Nebojša Obradović (rvanje) i Marija Rajić (ženski fudbal).

– Najdraži uspeh ove godine su mi prva mesta na međunarodnom memorijalu u višeboju i u ligi Srbije, a 2020. godinu ću pamtiti po svim uspesima koje sam ostvario, uprkos teškoj sportskoj godini – kaže Filip Kulić.

Kod juniora prvo mesto na osnovu glasova žirija osvojila je gimnastičarka, a njeno ime je Nina Šabić. Odmah iza nje, redom idu Nikolina Đorđević (veslanje), Mark Perčić (biciklizam), Lazar Milićević (tenis), Kristina Boja (jedrenje), Nora Bognar (sportsko penjanje), Patrik Heder (dizanje tegova), Marko Kopunović (rvanje), Petra Čajkaš) (plivanje), Aleksa Đurasović (fudbal) i Maksim Puškar (atletika).

– Najdraži uspesi su mi to što sam poslala prvakinja Srbije, zatim druga u seniorskoj konkurenciji na apsolutnom prvenstvu i najbolja sportistkinja Subotice. Jako sam ponosna na ovu nagradu, trud se isplatio – kaže Nina Šabić, najbolja juniorka Subotice.

Za najboljeg sportistu Subotice po glasovima žirija ponovo je proglašen rvač Davor Štefanek, koji danas zbog poslovnih obaveza nije mogao da prisustvuje svečanosti, zatim slede redom Kristijan Juhas (tenis), Tamaš Kajdoči (dizanje tegova), Lazar Tufegdžić (fudbal), Violeta Slović (ženski fudbal), Stefan Kostadinović (stoni tenis), Leona Rogić (umetničko klizanje), Nikolina Radaković (dizanje tegova), Jovica Spajić (ultramaraton) i Sebastian Nađ (rvanje).

– Najznačajniji uspeh ove godine ostvario sam osvajanjem titule šampiona Srbije u seniorskoj konkurenciji i na Gala kupu, što su nažalost jedina dva takmičenja koja su ove godine održana. Pripremali smo se i za Evropsko prvenstvo, koje nam je trebalo biti i prilika da ostvarimo normu za Olimpijske igre, ali nažalost ni ovo takmičenje nije održano – rekao je Tamaš Kajdoči, dizač tegova KDT “Spartak” – U narednoj godini biće novo Evropsko prvenstvo što je nova prilika za dokazivanje, a pokušaću i da izborim nastup na Olimpijskim igrama, što mi je velika želja.

– Zahvalan sam na priznanju koje mi je uručeno. Najveći uspeh ove godine mi je što sam bio seniorski prvak džave i što smo kao klub (Spartak) uspeli da odbranimo titulu u seniroskoj konkurenciji. Sledeće godine nadam se da ću uzeti prve bodove na ATP listi i da ću ih tokom godine što više osvajati – kaže Kristijan Juhas, mladi teniser Spartaka.

U konkurenciji kolektivnih sportova žiri je najviše bodovao Teniski klub “Spartak”, drugi je Ženski fudbalski klub “Spartak”, a treći Klub dizača tegova “Spartak”.

U okviru akcije dodeljena su priznanja za jubilej i posebna priznanja. Za 50 godina postojanja priznanje će biti uručeno šampionu Srbije u ženskom fudbalu, za 75 godina postojanja priznanje ide Muškom odbojkaškom klubu “Spartak”, zatim Stonoteniskom klubu “Spartak” za rad sa domaćim takmičarima i decom sa invaliditetom, Edvardu Kirbusu za veliki doprinos u jedrenju od 1977. godine, Ištvanu Priboju za veliki doprinos sportu Subotice i za rezultate u plivanju u kategoriji veterana, kao i bokseru Veljku Gligoriću za niz dobrih rezultata u 2020. godini.

– Radujem se ovom priznanju jer sam ceo život, praktično od pionirskog urasta, vezan za sport, kao takmičar ali i kao pedagog. I dan danas sam aktivan, što me kvalifikuje za najstarijeg aktivnog takmičara u Srbiji, što možda može i da se proveri u Sportskom savezu Srbije – rekao je 78-godišnji Ištvan Priboj – Korona je malo poremetila naše planove, poslednje dve godine bio sam svetski prvak u maratonskom plivanju, a redovno učestvujem i na bazenskim takmičenjima. Veteranski sam šampion Srbije i dok god me bude služilo zdravlje takmičiću se.

– Veliko je zadovoljstvo što obeležavamo 75 godina postojanja i neprekidnog takmičenja, bez obzira na neka teška vremena koja su za nama. U bogatoj istoriji imamo više vicešampionskih titula, ali svakako najznačanije godine su nam bile 1975. kada smo bili šampioni SFRJ i treće mesto u Kupu šampiona Evrope godinu dana kasnije. Ponosni smo na ove uspehe ali i brojne generacije sportista i sportskih radnika, pre svega ljudi koji su brinuli o radu kluba, ali Grada Subotice koji je dao svoj doprinos – kaže Duško Guslov.

 

You may also like...