Trasom Evropskog pešačkog puta E7

Nedeljno prepodne smo iskoristili za jednu dobru treking akciju, prešli smo deonicu budućeg Evropskog pešačkog puta E7 od Horgoša do (neplanirano) Palića. Šinobus u 7 i koji minut je bio nešto puniji nego obično, 18 planinara se odazvalo na ovu akciju. U 07.50 smo u Horgošu, zaista je nesvakidašnja prilika vožnja ovom trasom gde šinobus razvija brzinu od „čak“ 10-ak km/čas. Odmah po dolasku u Horgoš krećemo ka centru, do pekare, petnaestaka minuta je bilo dovoljno da svi doručkujemo i krećemo dalje. Kroz naselje do ulice koja nas vodi na pašnjak preko kog tražimo najbolji put do nekadašnje Horgoške čarde. Malo smo omašili najkraći put, no koristimo prvu priliku da popravimo stvar.

Kod kanala skrećemo ka čardi koja se vidi u daljini. Hodanje je lako, zemlja je smrznuta, nema blata. Iako je sunčano, vetar šiba, srećom na ovom delu nam je duvao u ledja. Prelazimo preko kanala, sreća nema vode i tu smo na putu koji nas preko nadvožnjaka vodi ka Selevenjskoj šumi. Znamo da je danas lovni dan, sreća susrećemo samo lovce koji ne koriste oružje. Tempo hodanja je onakav kakav je i najavljen, negde oko i malo preko 5 km/Čas. Nekima izgleda to prebrzo, no izbora nema, surovi vodič ne zna za milost. Sledeća pauza, isto kratka tek da se malo okrepimo i prikupimo je kod prodavnice u centru Bačkih Vinograda. Usput je jedan učesnik izgubio rukavicu i vratio se nazad da je potraži. Do Hajdukova ćemo sasvim izvesno stići pre vremena pa ćemo imati izbor čekanje šinobusa ili produžetak pešačenja do Palića. Ova deonica nas vodi pored nekadašnje fabrike ambalaže i Ludoškog jezera.

U Hajdukovu ostaje 6 učesnika, dok troje nastavljaju pešačenje uz prugu. Nas 11 prelazi nadvožnjakom preko autoputa i stiže do Majkinog salaša. Na pruzi smo ugledali „odbeglu“ trojicu i ubrzavamo tempo pešačenja kako bi pojedini stigli na autobus u 13.10 jer imaju druge obaveze. Tačno u 13.10 stižemo u centar Palića, ubrzo stiže i autobus. Nadam se da su i ostali stigli bezbedno i sigurno do centra Palića. Nisam ih sačekao, nastavio sam ka svojoj kući peške praveći društvo Ivanu.

You may also like...