The deadliest 48 hours on K2

EZ TÖRTÉNT…
The deadliest 48 hours on K2

2008. augusztus 1-jén tizennyolcan álltak fent a K2 8611 méter magas csúcsán, akik hét vállalkozás tagjaiként kilenc ország állampolgárai voltak.
Dave Watson aznap kora reggeli képe a Broad Peak felől mutatja a csúcspiramist. Ezt két napig többször és több helyről is lefényképezték teleoptikával, mert sajnos volt miért.

Augusztus 1.
Már a csúcs felé menet történtek problémák, és a csúcsról lejövők közül is többen meghaltak.

Július végére jó időjárási ablakot jeleztek, ezért huszonöten indultak el felfelé két útvonalon (Česen, Abruzzi), és 31-én várták a csúcstámadást a közös 4-es tábor mintegy 8000 méteres magasságában.

Reggel 8 órakor már a Bottleneck nevű kuloár feletti traverzben mozgott a csapat, amikor a szerb Dren Mandić lekapcsolta magát a rögzített kötélről, hogy helyet adjon az őt követő norvégoknak, miközben ő megigazítja az oxigénpalackját. Azonban elvesztette az egyensúlyát és mintegy száz métert zuhant a kuloárban. Az éppen ott lévők nem találtak nála életjeleket, és a lentről érkezőkkel együtt kezdték el leengedni a testet a 4-es tábor felé. A svéd Fredrik Sträng és a pakisztáni Jahan Baig, a franciák hegyi vezetője is segített ebben. Baig szemmel láthatóan hegyibeteg volt, ezért Sträng felszólította, hogy kösse magát Mandić testéhez, de ő lekapcsolta magát a rögzített kötélről és elkezdett csúszni lefelé, meg sem próbálva a fékezést a kuloár aljáig zuhant.

Közben már néhányan a csúcson álltak illetve ahhoz közeledtek, amikor sötétség kezdett borulni a K2-re, amikor egy nagyobb jégtömb szakadt le a traverz feletti, “Cápauszony” nevű séracból, amely letépte az ott rögzített kötelet, és magával ragadta a norvég Rolf Bae-t, aki ezt nem élte túl. Az út biztosításának megszűnése komoly nehézséget okozott a fentről lefelé jövők számára. Ketten még nagy nehezen átjutottak a traverzen és még az éjszaka során leértek a 4-es táborba, de a többiek a halálzónában rekedtek. Néhányan még kötélbiztosítás nélkül elindultak lefelé a szétszórt jégtömbök között. Eközben a nepáli Jumik Bhote és Pasang Bhote is a halálba zuhant. Voltak még, akik a végkimerülés határán keresték a levezető utat, de olyanok is, akik inkább bivakolva várták a másnap reggelt.

Ám a tragédiának ekkor még nem volt vége, másnap tovább nőtt a halottak száma…

No Way Down – Graham Bowley on the K2 Mountaineering Disaster:
https://www.youtube.com/watch?v=JeRNf3oZLIc

#K2 #disaster #died #évforduló #Komarnicki #spartak

 

You may also like...