Sretenje na Jahorini i Bjelašnici-skijanje i planinarenje : 11.-16.02.2022.

Planina Jahorina spada u red planina koje će vas već tokom prve posjete ovom turističkom biseru u centralnoj Bosni i Hercegovini ostaviti bez daha. Kada izgovorimo riječ „Jahorina“ prva asocijacija je svakako skijanje i zimska sezona, međutim posljednjih nekoliko godina ova planinska ljepotica bilježi sjajne rezultate kako u zimskom, tako i u ljetnom turizmu.

O istoriji skijanja i zimovanja na planini Jahorini sigurno ne bismo mogli sve da vam predstavimo kroz samo jedan članak, ali ćemo se potruditi da vam dočaramo njene ljepote i kvalitete, te na taj način vas motivišemo da naredni odmor provedete upravo kod nas. Jahorina je olimpijska planina, čiji je najveći vrh Ogorjelica 1.916 m.n.v. i koja je javnosti najviše poznata po domaćinstvu 14. Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine.

Međutim, Jahorina je ljubitelje skijanja i snijega privlačila još i prije 140 godina, odnosno prije Prvog svjetskog rata! Prve planinske i turističke objekte, doduše u to vrijeme znatno malog kapaciteta, na Jahorini su podigli Austrougari, a danas kao simbol tog vremena svjedoči stari hotel „Šator“ na izlaznoj stanici lifta „Sidro“. Gradnja infrastrukturnih projekata na Jahorini je počela dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, a nije se završila ni danas.

PLAN AKCIJE:

Petak: 11.02.2022.

Polazak iz Subotice u rano popednevnim časovima(tačno vreme polazka utvrdićemo naknadno) od železničke stanice. Okupljanje 10 minuta ranije. Putovanje do Sarajeva, gde ćemo imati smeštaj u apartmanima u centru grada.

Subota: 12.02.2022. (izlazak sunca u 06.50, zalazak u 17.12 č )

Ustajanje i doručak( u blizini smeštaja ima pekara i prodavnica). Polazak u 07.00.č ka skijalištu Jahorina, vožnja u zavisnosti stanje puteva cca. 30-40 min. Iznajmljivanje ski opreme, kupovanje ski passa. Žičare rade od 09.00-16.00. Celodnevna skijaški aktivnosti.

Posle skijanje vraćamo se na smeštaj u Sarajevo. Obilzak centra, večera( čevapdžinica Petica-Ferhatović) ili po volju učesnika.

Uzivo web cam Jahorine, Ravne planine i izletista Trebevic:

https://www.jahorina.live/web-kamere/

Ski staze na Jahorini: (ukupna dužina staza 47km) –  Poljice 1, Poljice 1a, Poljice 1b, Ogorjelica 2, Ogorjelica 2a, Ogorjelica 2b, Ogorjelica 3, Ogorjelica 3a, Rajska dolina 4, Rajska dolina 4a, Olimpik 5, Olimpik 5a, Prača/Skočine 6, Prača/Skočine 6a, Prača/Skočine 6b, Poljice 7, Poljice 7a, Novak Djokovic 8, Novak Djokovic 8a, Novak Djokovic 8b

Ski liftove na Jahorini:  1 Poljice, 2 Ogorjelica I, 3 Ogorjelica II, 4 Rajska dolina, 5 Olimpik, 6 Skočine, 7 Poljice I,  8 Gondola, 9 Trnovo, 10 Rajska, 11 Javor, 12 Spust

Nedelja: 13.02.2022- Pondeljak: 14.02.2022. isti program

Utorak 15.02.2022. –skijanje(+planinarenje) na Bjelašnici

Sreda 16.02.2022.na skijalištu(Bjelašnica) smo do 14.00, nakon vratimo se u apartman i spremamo za povratak. Do Subotice stižemo do ponoći.

Naravno ko ne želi na skijanje, može da u sopstvenom organizaciji ide i na planinarenje(na vrhove: Trebević Sofa 1627, Jahorina Ogorjelica 1916, Bjelašnica Opservatorij 2067 ili samo da uživa u Sarajevo, Ilidža-vrelo Bosne, Zemajski muzej, Baščaršija, Žuta tabija, Bela tabija, Avaz toranj, Tunel spasa itd).

NAPOMENA: zimske okolnosti,  postoji mogućnost odstupanje od plana u zavisnosti prohodnosti puteva i vremenske uslove

Opremaprilagođena vremenskim uslovima: duboke planinarske cipele, kamašne, štapovi, debele čarape, mali ranac, presvlaka za ranac, čeona lampa(obavezna) sa rezervnim baterijama, boca za vodu, termos za čaj, kapa 2 para, rukavice 2 para(polar i navlačna), podkapa, sunčane i(li) skijaške naočare, termo jakna, polar, rezervne čarape, krema za sunčanje, lična apoteka itd., letnja vreća za spavanje.

Tehniča oprema: za skijaše: kaciga, skije, pancerice, štapove

za planinare: mini dereze, (krplje)

Dokumenta: lična karta, važeća zdravstvena kartica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2022.god.

Hrana : iz ranca( blizini smeštaja ima pekara, prodavnice, restorane kao i na samom skijalištu)

Smeštaj: 5 noći u apartmanima u centru Sarajeva

NAPOMENA:

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS sa markicom za 2022. godinu. Prilikom prijave navesti naziv društva, broj planinarske kartice i markice.

Svaki učesnik akcije dužan je da se pridržava pravila u skladu sa Pravilnikom o ponašanju planinara. U slučaju da bude procenjeno da planinar iz bilo kog razloga može ugroziti svoju ili bezbednost grupe, polazak na uspon neće biti dozvoljen.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave organizatoru pre polaska na akciju, organizator ne snosi odgovornost.

Organizator zadržava pravo da u slučaju nepredvidjenih okolnosti izmeni plan akcije radi bezbednosti učesnika(nevreme, nespremnost) kao i da otkaže istog (od zavisnosti najavljenog vremenske prognoze za vikend-veća padavina kiše ili grmnjavina!)

SVAKI UČESNIK DUŽAN DA ISPUNI I POTPIŠE FORMULAR :

– Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti ucesnika akcije

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom PSK SpartakSubotica. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

CENA: na osnovu 9 učesnika: 120 E ili 14.200,00 RSD

Cena obuhvata: Putovanje iznajmljenim prevoznom sredstvom , putarine , 5 spavanja u Sarajevo u apartmanu, troškove organizacije i taksu za klub.

Cena ne obuhvata: skipass na Jahorinu(za 3 dana: odrasli 80E, deca(6-11 god) 67E, seniori(65+) 72E , skipass na Bjelašnici( 35 E za 2 dana)iznajmljivanje skijaške opreme na licu mesta, ostale individualne troškove

Akontacija : 50 E( ili 6.200,00 RSD)  U slučaju odustajanja akontacija se zadržava ili naći zamenu.

Prijave do 06.02.2022. ili do popune mesta samo uz uplatu akontacije (posle prijavljivanje dobićete u mejlu instrukcije za plaćanje).

Prijavu za akciju prosledite mail-om mailto:calbertk@gmail.com

Slike JAHORINA I BJELAŠNICA: 13.-16.02.2021 iz privatnog arhive/albuma vodiča:

 

You may also like...