Sa studentima do Palića peške-ekspresom

Već petu sezonu traje saradnja Ekonomskog fakuleteta u Subotici i Planinarskog kluba Spartak koja se ogleda u pomoći planinarskih vodiča oko vodjenja studenata na časovima Sporta i fizičke kulture u prolećnom semestru. Prvi sastanak za ovu godinu je zakazan za 9 sati ispred zgrade fakulteta. Osim studenata tu su i planinari iz kluba kao i nekoliko gradjana koji prate naš rad i redovno se uključuju u ove akcije.

Malo kasnimo sa polaskom, profesor se uči kako da podesi svoj GPS uredjaj. Konačno kolona kreće. Stazu koju sam trasirao sam u petak prevezao biciklom, želeo sam da se uverim da nema blata, ipak nema smisla odmah na prvom pešačenju zagorčati život studentima. Napuštamo ulice grada, krenuli smo ka Velikom Radanovcu, deo puta koji sam u petak vozio je sada uzoran, no pronalazimo prolaz ivicom naredne parcele, tu smo na putu kojim smo se zimus probijali po dubokom snegu. Izlazimo na ulicu kod okretnice na Velikom Radanovcu, ulazimo u šumski pojas. Prilika za kratak predah. No, studenti se nisu umorili, ili žele da se ova patnja što pre završi, ne žele pauzu, hoće dalje. Nema problema, saglasni smo!

Na čelu kolone situacija se ubrzo otima kontroli, redovni učesnici pešačenja puni snage diktiraju tempo, grupa to (hoćeš-nećeš) uglavnom prihvata. Pešačenje uz ogradu voćnjaka po dubokom pesku iziskuje dosta snage, vidim da mnogi pogledom traže odgovor na pitanje „Koliko još do kraja Veliki Štrumfe?“ Sreća u daljini se već vidi toranj palićke crkve. Tu smo, još kilometar, dva ili tri, nećemo sitničariti. Stižemo i do ulica Palića koje nas dovode do centra gde je zvanično akcija i završena. Studenti dobijaju zasluženi potpis od profesora za učešće a planinari i gradjani pohvalu od vodiča, eto da ne budu i oni uskraćeni za nagradu. Neki čak i priliku da se uslikaju sa „drugom Rajom“! Kud ćeš bolje nagrade?

Stazu dužine 14.6 km smo prešli za nepuna 3 sata, dosta brzo s obzirom na sastav grupe, no niko se nije preterano bunio zbog toga. A i da jeste, ne verujem da bi to nešto danas moglo promeniti!

izvod: zooxy1.wordpress.com

You may also like...