Predstavljanje evropskih pešačkih koridora kroz Srbiju

BEOGRAD – Planinarski savez Srbije predstaviće sutra evropske pešačke koridore kroz našu zemlju i publikaciju „Kroz Srbiju peške lakim korakom“.

Evropska pešačka asocijacija, čiji je član Planinarski savez Srbije, odobrila je u oktobru 2009. da dva evropska pešačka koridora prođu preko naše zemlje.
To su putevi E4 i E7, s tim što prvi ide istočnom, a drugi zapadnom Srbijom. Tim koridorima kreću se turisti i planinari, koji žele da na taj način upoznaju nove krajeve, a određene razdaljine mogu da pređu u kontinuitetu ili sa prekidima u različitim terminima.

Evropski pešački koridor E4 polazi od Gibraltara i proteže se preko Pirineja i jezera Konstanca i Balaton, do Srbije gde na istočnoj strani počinje kod Kanjiže. Trasa vodi preko Carske bare, Beograda, Đerdapa do kanjona Jerme, gde prelazi u Bugarsku i put dalje nastavlja u pravcu grčkog ostrva Krita sve do Kipra.

Koridor E7 počinje na Kanarskim ostrvima u Atlantiku, pa se preko Mediterana, Andore i Francuske, proteže duž italijanskog jezera Garda i južne Mađarske. Zapadna varijanta kroz Srbiju polazi od Palića, pa preko Bača, Novog Sada, Zasavice, Rajca i Zlatibora, nastavlja se do Sopotnice, Đavolje Varoši i Vlasine, pa sve do najjužnije planine Dukat i dalje u Bugarsku.

Planinarski savez će sutra u Turističkoj organizaciji Srbije predstaviti ove puteve, koji vode isključivo kroz prirodu, nisu asfaltni, podrazumevaju blizinu kulturno-istorijskih spomenika, planina i banja. Turistima uz put moraju biti obezbeđeni dobar smeštaj i ishrana.

You may also like...