Pred vama se nalazi vodič sa osnovnim informacijama o planinarenju, pisan za početnike, koji žele da se odvaže i naprave svoje prve planinarske korake.

Vodič sadrži OSNOVNE informacije. Svaku od tema koja je ovde obrađena i pomenuta, možete dodatno istražiti i proučiti. Na kraju teksta ću ostaviti dodatne, pouzdane izvore za dalju planinarsku edukaciju.

Važna napomena: Cilj ovog vodiča jeste da vam da osnovne informacije o planinarenju, ukoliko ste početnik. Ne preporučujem samostalni odlazak u planinu nakon pukog iščitvanja pisanog vodiča. Dok ne steknete znanje i iskustvo, idite isključivo sa organizovanim turama i planinarskim vodičima koji dobro poznaju teren i staze.

Na planinarenju nema mesta za ego, takmičenje i dokazivanje pojedinaca. Nije bitno ko će biti prvi na vrhu, već i da se najsporijem pomogne da do njega dođe. Sa tim na umu, hajde da se pozabavimo prvom temom…

Zašto uopšte ići na planinarenje?

Da li zaista moram da odgovorim na ovo pitanje?

Razlozi za odlazak u planinu su brojni i svaki planinar ima svoje individualne i jedinstvene razloge zašto planinari. Neki od najpopularnijih razloga su pozitivni uticaj na zdravlje, povezivanje sa prirodom i smanjenje stresa. Hodanje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti, kojom se skoro svako može baviti.

Zašto ja planinarim?

  • Zbog povratka prirodi. Boravak u gradu je bučan i haotičan, a vazduh je zagađen. Odlazak u prirodu mi daje balans između posla i slobodnog vremena, a svež vazduh mi puni baterije.
  • Na turama upoznajem mnoge zanimljive ljude različitih interesovanja, koje inače ne bih imala priliku da upoznam.
  • Pešačenje je vreme za mene, kada se prepustim svojim mislima i razvijam svoju kreativnost i ideje.
  • Pešačenje je fizički i psihički izazov kojim pomeram granice na koje je moje telo naviklo i vežbam svoju mentalnu snagu i volju.

Vrste planinarenja

Planinarenje se deli na mnogo vrsta i disciplina, od kojih su neke postali zvanični sportovi. Ja ću ovde pomenuti samo osnovnu podelu.

Klasično planinarenje – Usponi na vrhove do 2000 metara nadmorske visine, koji nisu previše tehnički i kondiciono teški za savladavanje.

Visokogorstvo – Usponi na vrhove preko 2000 metara nadmorske visine. Klimatski uslovi i teren zahtevaju određeno iskustvo u planinarenju, dobru opremu, kao i dobru kondicionu i psihičku spremnost planinara.

Alpinizam – Najviši stepen dostignuća u planinarstvu. Umesto standardnih planinarskih staza biraju se staze koje se vrše po stenama, koje su često nepristupačne, opasne i strme. Za alpinizam je neophodna veoma dobra psihička i fizička kondicija, poznavanje raznih tehnika penjanja i pozamašno iskustvo.

U trenutku pisanja teksta imam iskustvo isključivo sa klasičnim planinarenjem!

Kondiciona i tehnička zahtevnost staze

Prema kondicionoj zahtevnosti, staze se dele na lagane, srednje, otežane i teške.

Prema tehničkoj zahtevnosti, staze se dele na nezahtevne, manje zahtevne, zahtevne i veoma zahtevne.

Kako odabrati pravu stazu ako nikad niste planinarili?

Za početak je važno da budete svesni svojih sposobnosti i fizičke kondicije. Često sebe volimo da precenimo, a to nam u planini ne znači puno.

Ukoliko do sada niste planinarili, birajte lakše pešačke ture. Pre nego što se prijavite za turu, probajte da pešačite u svom svakodnevnom okruženju. Na ovaj način ćete razviti osećaj za kilometražu koju treba da pređete i spremnost svog tela. Ipak, ne zaboravite da vas na stazi očekuju drugačiji napori. Čak i kada je ravan teren u pitanju, podloga je drugačija i više umara. U slučaju uspona, napor je mnogo veći od napora na gradskoj uzbrdici.

Nakon što ste testirali svoje telo na dugo pešačenje, turu odaberite prema kilometraži koja vam odgovara. Moja prva tura je bila duga 17km, ali možete naći i mnogo kraće staze, od kojih su neke kraće i od 10km. Obratite pažnju na tehničku težinu staze (ona je uglavnom označena brojem od 1 do 10). Za prvo pešačenje, birajte staze koje su između 1 i 3. Što se visinske razlike tiče, izaberite rutu na kojoj savladana visinska razlika ne prelazi 300m.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste da li je staza kružna, tj. da li se staza završava na istoj tački na kojoj počinje? Ukoliko staza nije kružna, morate da razmislite o tome kako ćete doći do mesta gde ste ostavili automobil (ukoliko idete sami). Kada putujete sa organizovanim turama, o ovome ne morate da razmišljate.

Za planinarenje je veoma bitna izdržljivost i kondicija, a aktivnosti kojima ih možete poboljšati su plivanje, trčanje, pešačenje i vožnja bicikla. Meni je najviše prijala kombinacija pešačenja i plivanja, sa povremenim treninzima snage u teretani.

Ne zaboravite – bolje je da se potcenite nego da se precenite!

3 pešačke staze za planinare početnike

Planinarenje solo ili preko društva?

Vodič za planinarenje: Planinariti solo ili preko planinarskog društva?
Planinariti solo ili preko planinarskog društva?

Ja sam do sada putovala isključivo sa organizovanim turama. Ukoliko nemate iskustva, preporučujem da i vi za početak uradite isto dok ne steknete određeno znanje i iskustvo.

Ukoliko ste iskusni planinar i želite da uživate u čarima prirode van velike gužve, onda je solo verovatno bolja opcija za vas.

U ovom slučaju, dobro bi bilo da sa vama ide makar još jedna osoba, jer je priroda nepredvidiva i nikada ne možete znati šta može da se desi.

Ukoliko idete sami, obavestite nekoga bliskog gde ćete biti.

Organizovane ture – sa kim ići?

Planinarska društva – Ako želite ozbiljno da se bavite planinarenjem, onda su planinarska društva pravi izbor za vas! Kada se učlanite u jedno društvo, možete putovati sa bilo kojim društvom koje je deo Planinarskog saveza Srbije [spisak društava koja su deo saveza]. Ovde ćete upoznati mnogo planinara sa ozbiljnim iskustvom, od kojih možete da naučite daragocene stvari i dobijete prave savete. Na redovnim sastancima društava se razmenjuje i preprodaje oprema, a tu se uvek možete raspitati o težini staza na koje želite da idete. Planinarska društva organizuju i putovanja u inostranstvo i višednevne uspone i ekspedicije. Ako vam je to cilj, onda su planinarska društva idealno mesto za početak vaše planinarske avanture!

Godišnja članarina u planinarskom društvu: 500 – 800 dinara u zavisnosti od društva

Srbija za mlade – Sjajna organizacija koja za cilj ima promociju Srbije i aktivnog odmora kod mladih. Za mene je najveća prednost to što sa njima stvarno putuju mladi i onda imam priliku da upoznam veliki broj vršnjaka sa sličnim interesovanjima. Pored toga, organizuju veliki broj izleta koji nisu samo planinarenja, već pokrivaju i obične izlete i lakše pešačke ture. Pored redovnih jednodnevnih izleta, često organizuju i višednevne akcije, a sa njima možete putovati za Prvi maj, Doček Nove Godine i slične praznike. Pokrivaju Srbiju, ali i neke zanimljive lokacije u regionu. Srbija za mlade nije deo planinarskog saveza.

Godišnja članarina u Srbiji za mlade: 500din

Agencije – Jato turističkih agencija u Srbiji je nedavno spoznalo čari organizovanja planinarskih tura širom Srbije. Sa agencijom do sada nisam išla i ne planiram da idem, jer nude isto što i planinarska društva, ali za više novca. Planinarska društva i Srbija za mlade su neprofitne organizacije i novac koji plaćate za turu služi isključivo za pokrivanje troškova prevoza i vodiča. Cene u agencijama za isti izlet mogu da budu i duplo veće, jer je agencijama glavni cilj zarada.

Ja sam učlanjena u planinarsko društvo ,,Železničar’’ iz Beograda i organizaciju ,,Srbija za mlade”. Zadovoljna sam sa radom obe organizacije i preporučujem ih.

Napišite u komentarima kog ste vi društva član. Da li ga preporučujete?

Oprema za planinarenje

U osnovnu opremu koja vam je potrebna za prvo jednodnevno planinarenje spadaju cipele, ranac, odeća, štapovi, hrana i piće. Spisak ove opreme se dalje proširuje u zavisnosti od vremenskih uslova i tehničke težine i dužine staze.

Paket prve pomoći i pribor za orijentaciju uglavnom nose vodiči, pa ako idete sa organizovanom turom o tome ne morate da brinete.

Za prvo pešačenje, neophodne su dobre cipele, a ostalu opremu možete kupovati naknadno za naredne akcije.

Na planinarenje obavezno ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu, a u slučaju da planinarite u inostranstvu, pasoš i putno osiguranje.

Cipele su najvažniji deo opreme. Bitno je da su duboke, nepromočive i čvrstog đona. Neadekvatne cipele, koje vam nisu taman napraviće više štete, nego dobrog, tako da budite oprezni pri odabiru.

Cipele za planinarenje, gojzerice
A je l’ mogu ja u patikama!?

Ranac za planinarenje bi trebalo da bude napravljen od materijala koji su donekle vodootporni. Veličina ranca se bira u zavisnosti od namene. Ono što je bitno da znate za početak je da se rančevi od 20 do 35 litara koriste za jednodnevne izlete. Ranac bi trebalo da ima poprečni remen preko grudi koji se lako podešava, kao i ojačanja na kukovima, kako bi opterećenje bilo ravnomerno raspoređeno.

Planinarski ranac vam nije neophodan za prve, lakše pešačke ture, ali će vam značajno olakšati uspone, kada pređete na teže staze.

Odeća

,,Obucite se slojevito’’, Nada Macura

Obucite se slojevito! Prvi sloj uz telo bi trebala da bude odeća napravljena od sintetičkih materijala, tzv. aktivni veš. Višeslojnost će vam omogućiti da se brzo zagrejete kada se nađete na hladnim delovima staze ili dok ne hodate i da se ohladite dok hodate i znojite se.

Čim osetite hladnoću ili izađete na vrh ili greben, obucite dodatni skoj. Isto tako, ako vam je tokom uspona vruće, odmah skinite nepotrebne slojeve, kako ne bi došlo do preznojavanja. Bitno je da vam odeća u kojoj pešačite bude udobna. Vremenom će vam oblačenje i skidanje na stazi preći u naviku i radićete to mehanički.

Za tople dane, neophodne su naočare za sunce ili kačket i zaštitna krema.

Dodatna presvlaka – Ponesite rezervnu garderobu u koju ćete se presvući nakon što se staza završi. Povratak u suvoj, čistoj odeći je mnogo prijatniji.

Štapovi za pešačenje vam nisu neophodni za prvu turu.  Štapove bi bilo korisno da kupite za prve teže ture i uspone. Oni se koriste pri usponima i silascima, a glavna uloga im je da apsorbuju deo naše težine i olakšaju nam uspon ili spust.

Kabanica se uvek nosi u rancu, bez obzira na vremenske uslove i prognozu!

Planinarska oprema obuhvata još mnogo stvari, ali za početak je dovoljno da znate gore navedeno.

Na dan planinarenja, proverite vremensku prognozu. Malo kiše ili sunca vam neće naškoditi (sve dok imate kabanicu i zaštitu od sunca), ali ako je najavljeno nevreme, nemojte izlaziti na stazu.

Šta jesti dan pred planinarenje?

Telo je tokom planinarenja izloženo velikom naporu i potrebno je obezbediti ga neophodnom energijom. Dan pred planinarenje, dobro je jesti hranu sa visokim nivoom ugljenih hidrata – pahuljice od žitarica, testenine, hleb, pirinač, voće, povrće, mleko i mlečne proizvode, semenke, suvo voće, itd.

Šta jesti tokom planinarenja?

Za jednodnevno planinarenje, možete pripremiti sendviče, a neki planinari nose i kuvanu hranu, spakovanu u manje kutije. Obavezno ponesite voće (npr. banane), suvo i koštunjavo voće i nešto slatko, jer se može desiti da vam opadne šećer tokom uspona. Ponesite malo više hrane nego što vam je neophodno, za svaki slučaj. Većina jednodnevnih tura uključuje i fakultativni odlazak na večeru u restoran ili planinarski dom. Ukoliko je to slučaj, možete poneti malo manje hrane i na taj način smanjiti teret ranca.

Voda! – ponesite dovoljno vode za ceo dan. Na kraćim turama nosim 1,5l vode, a na težim i do 2,5l. Na nekim stazama se nalaze izvori vode, za koje se možete raspitati kod vodiča pred polazak.

Dodatni saveti i pravila ponašanja

  • Nikada ne ostavljajte đubre za sobom u prirodi!
  • Na početku kolone se nalazi vodič, a na kraju čistač. Niko ne ide ispred vodiča, niti iza čistača. Držite se staze i uvek imajte grupu na vidiku. Ako se odvajate od grupe, obavestite čistača.
  • Dođite na vreme na mesto susreta, mnogi vodiči vas neće čekati ukoliko kasnite. Planinarska društva nisu turističke agencije i ne interesuje ih da li ste se uspavali ili vam nije stigao gradski prevoz na vreme.
  • Pomozite drugima, ako vidite da im je potrebna pomoć.
  • Ne zaboravite da se dobro zabavite!
Vodič za planinarenje: Putokaz ka selu Zabava!
Zabavite se!

Dodatni materijali za čitanje

PD Kablar: Pre odlaska u planinu

Gorska služba spašavanja: Planinarski savetnik

Spisak planinarskih društava koja su deo PSS

Da li ima stvari koje biste dodali ili uklonili iz ovog vodiča? Da li postoji još nešto što vas interesuje, a na šta bih mogla da vam odgovorim? Pišite mi utiske u komentarima

Dopada ti se tekst? Podeli ga!

Izvor: link