OŠ „10. oktobar“ uvodi „Planinarenje i boravak u prirodi“

Jedna od dvasedet škola u Srbiji i jedina u Subotici koja ima mogućnost da uvede slobodnu aktivnost „Planinarenje i boravak u prirodi“ je OŠ „10. oktobar“. Kroz ovaj izborni predmet učenici će imati priliku da savladaju osnove planinarenja i snalaženja, kao i da se povežu da sa prirodom.

Iako je izborni predmet, za „Planinarenje i boravak u prirodi“ vladalo je ogromno interesovanje učenika 5. i 6. razreda kojima je i namenjen – svi do jednog upisali su se na ovu slobodnu aktivnost, jer kako ističu, vole prirodu.

Predmet je po prvi put uveden u škole prošle godine i to na inicijativu planinarskog saveza Srbije,a od ove i u jednu subotičku školu. Nastavnici iz „10. Oktobra“ su prošli obuku, a nastavni program spovodiće se u saradnji sa Planinarskim klubom Spartak. Po rečima predsednika Planirarskog saveza Srbije, Ise Planića, nastavni program je koncipiran tako da uči decu zdravim životnim navikama i da što više vremena provode u prirodi.

Direktorka OŠ „10. oktobar“, Melinda Đurić Kiš, ističe da su počastvovani što kao ustanova učestvuju u pilot projektu i da se nadaju da će u budućnosti predmet biti namenjen i učenicima 7. i 8. razreda. „Planinarenje i boravak u prirodi“ sastoji se iz teorijskog dela, gde đaci treba da savladaju osnove planinarenja, klao i praktični gde će moći da primene veštine.

Učenici koji pahađaju ovaj predmet ići će i na dva izleta koja su planirana na proleće i to na Frušku goru, kako bi sve ono što su naučili mogli da iskuse i na pravoj planini.

IZVOR: TV Subotica

You may also like...