Na akciji sa mladim planinarima

Izveštaj i fotografije  preuzete sa sajta OŠ Miloš Crnjanski Subotica, autor Vitomir Marković

Planinarska akcija Iriški venac manastiri Novo i Staro Hopovo

Osamnaesti maj. Jutro je vedro obećavajuće.Mladi planinari, sada članovi PK“Spartak“ skupljaju se pred školom. Poneka mama i tata gledaju zabrinuto? Bože da li će moje dete moći preći toliko kilometara po toj planini gore-dole tamo-ovamo.

Autobusi su nas brzo dovezli na Iriški venac. Vodič Zoran je ustanovio kako bi se mogao skuvati tj. podgrejati pasulj. To je onaj pasulj koji je firma „Trgopromet“ poklonila našim planinarima. Znaju oni da nama treba snage kada krenemo uz planinu.

Duga kolona je krenula kroz šumu. Ptice su nam pevale a cveće mirisalo. Nije mnogo prošlo ugledali smo stari manastir Novo Hopovo. Obišli smo manastir, odmorili se, pojeli sendviče koje su nam mame spremile i nastavli preko livada i šuma. Prošli smo kraj jednog izvora. Prešli smo mali most i zapevali.Ptice su se začudile ko je sada došao u šumu da peva umesto njih. Dalje je trebalo stalno penjati se uz planinu. Moramo priznati nije baš bilo lako.

Jedan Ratko je pomogao drugarici Olgi. Ratko je u svom rancu imao sve: malo pakovanje meda, bonžita, vode ne samo za sebe nego i za drugaricu Olgu. Ratko je našao i štap za nastavnika da bi on mogao lakše da se penje uz planinu. Ubrzo smo ugledali spomenik. Tu je Milica Janković intervjuisala vodiča Zorana za City televiziju. Zoran je imao tremu a Milica je već stari novinar. To joj je drugi intervju za tv.

Pasulj je posebna priča. Treba ga samo malo podgrejati ali onaj nastavnik , znate ga već, ne zna da loži vatru. Morali smo mu svi pomoći.

DSCN6997

Kada smo ručali vodič Zoran nam je podelio planinarske knjižice. U knjižicama smo dobili pečat da smo posetili manastir Novo Hopovo.

Krenuli smo kući. U autobusu smo pevali. Bilo nam lepo. Ići ćemo opet na „Fruškać“.

You may also like...