Međunarodni dan planina 2020.

Dragi planinari,

Kako svake godine tako i ove, počev od 2002. godine Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 11. decembra obeležava se Međunarodni dan planina.

Najveće količine slatke vode nam dolazi sa planina na kojima živi veliki broj ljudi, koje su stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta, a koje su ugrožene ekološkim zagađenjem, prevelikom upotrebom resursa, klimatskim promenama i globalnim zagrevanjem zbog kojeg dolazi do otapanja glečera…

Mnoge države 11. decembra organizuju niz akcija, simpozijume i dešavanja, ukazujući na problematiku očuvanja eko sistema planinskih područja i na taj način afirmišu planine i njihov veliki značaj za očuvanje ljudske odnosno populacije uopšte.

Od prvog dana obeležavanja Međunarodnog dana planina članice našeg Saveza i njihovi članovi obeležavaju ovaj dan, a tokom cele godine pomažu u očuvanju planinske prirode, obnavljaju i obeležavaju planinarske staze i puteve, uređuju planinske izvore i česme, čiste planine od otpada…

Podsetimo se… 2019. godine smo Međunarodni dan planina obeležili svečanim skupom na kome su dodeljena priznanja, pehari i medalje našim sportistima i osnovim organizacijama za značajne postignute rezultate, kao i zahvalnice institucijama sa kojima smo imali uspešnu saradnju kao što su Ministarstvo zaštite životne sredine, Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, osiguravajuća kuća DDOR Novi Sad.

Film sa prošlogodišnjeg događanja možete pogledati ovde:

Pozivamo Vas da, za razliku od dosadašnje prakse kada smo 11. decembar proteklih godina obeležavali odlazeći organizovano u planine, ovaj put uputite svoje članstvo da to učini individualno ili u manjim grupama, svakako se pridržavajući preporuka Vlade Republike Srbije vezano za situaciju izazvanu virusom Kovid-19.

Planinarski savez Srbije će povodom obeležavanja Međunarodnog dana planina pripremiti video materijal koji će biti vidljiv na www.pss.rs kao i na našoj FB i Instagram stranici.

Svako dobro Vam želimo.

Generalni sekretar

Svetlana Veljković

(Izvor: Planinarski Savez Srbije)

You may also like...