IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Zimski pristupi na vrhove iznad 2000 m, 05.-07.03.2021.

Ljubica Selaković-Bandić, Radoslav Bukurov i Žarko Atanasovski mlađi pripravnici alpinisti, članovi Alpinističke sekcije Subotica(ASSU)  i Darko Dozet(PSD Železničar Novi Sad), su boravili u Bosni gde su vršili uspon na vrhove iznad 2000 m nadmorske visine. U nastavku možete pročitati njihov detaljan izveštaj:

Na akciju krećemo kolima iz Novog Sada u 12h i posle duge vožnje (gužve koju smo imali na putu), pauze za ručak na Romaniji, pa i male pauze u Sarajevu, u smeštaj Dream Forest Bjelašnica stižemo oko 20:30h. Plan za prvi dan akcije je bio da popnemo vrh Opservatorij (2067 mnv), a za drugi dan je planiran izlaz na vrh Klis (2026 mnv).

06.03. – subota ujutru u 8h– Krećemo se pored skijaških staza, šumom dužinom od oko 2km sa blagim usponima i stižemo do čistine na kojoj se nalazi kuća spasa i odatle kreće ozbiljan i konstantan uspon od 2km i 500m visinske razlike. Jak i ledeni vetar koji nas je pratio od samog početka, kao i gusta magla – vidljivost nam je bila loša i smanjena čak na 15m, što nam je dodatno otežavalo savlađivanje uspona. Kroz 3:30h hodanja i penjanja, izlazimo na vrh Opservatorij (2067 mnv). Pored neopisive sreće koju smo osećali pri popetom vrhu, na veliku žalost, magla i vetar su nas i dalje pratili , nismo imali gotovo nikakav pogled niti šansu da zabeležimo po neki panoramski snimak fotoaparatom. Krećemo nazad ka smeštaju i kroz 2h stižemo do početne tačke naše staze.

07.03. – nedelja ujutru u 7h- krećemo na stazu ovog puta bez Darka, ali je i vremenska prilika bila skroz drugačija od jučerašnje akcije- Sunce je sijalo i oblaka nije bilo nigde na vidiku. Ledeni vetar nas je nije napuštao, čak je na grebenu duvao sve jače, što nam je dodatno otežavalo kretanje grebenom. Na tom putu idemo duž grebena Žuti cvet, na kome su i dve kote u nizu – Žuti cvet 1 (2032mnv) i Žuti cvet 2 (2046 mnv), a sa dodatnim oprezom prelazimo pored streha i uvala na koje smo nailazili. Kroz nepunih 4h hodanja, izlazimo i na naš cilj- vrh Klis (2026 mnv). Ovog puta smo imali savršen pogled i lepog vremena za odmor, mali zalogaj grickalica i čokoladica, uživanja i slikanja. Povratak u smeštaj, pakovanje za put i sam put su nam prošli u sumiranju celokupne osmišljene akcije. U Novi Sad stižemo oko 22h što je bilo i planirano.

Izveštaj napisao: Žarko Atanasovski

You may also like...