IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Šetnja deonicom Evropskog pešačkog puta E4,13.06.2020

U subotu 13.06.2020. održana je redovna Šetnja zdravlja. Ove subotu smo imali za cilj da prikažemo deonicu Evropskog pešačkog puta E4 od Horgoša do Kanjiže. Okupilo se 67 učesnika među kojima su bili planinari Spartaka, građani Subotice, Horgoša, Martonoša i Kanjiže. Imali smo i goste planinare iz Beograda i Niša. Aktivnost je ispratila i ekipa RTV-e.
Akciju je otvorio Iso Planić predsednik Planinarskog saveza Srbije. Pozdravio je prisutne i upoznao ih je sa značajem Evropskih pešačkih puteva. Istakao je ulogu planinarskih klubova u održavanju i promovisanju pešačkih staza, jer pružaju potencijal u razvoju turizma i omogućavaju aktivni odmor lokalnom stanovništvu.
Predsednik je istakao znamenitosti područja koje dotiče deonica pešačkog puta. Okupljene je pozdravio i predsednik PSK Spartak, Calbert Karolj. Učesnicima je podeljen i promotivni materijal u vidu karte i opisa staze.
U 8.10.h Iso je poveo kolonu pešaka putem E4. Laganim hodom smo stigli do Parka prirode “Kamaraš”, gde smo se odmarali uz zanimljivo predavanje o prirodnim vrednostima i istoriji lokaliteta. Put smo nastavili kroz predele koji su formirani radom reke i vetra, a krajnji identitet je dobio uticajem čoveka. Nakon pređenih 12 km u 11.30.h stigli smo u selo Martonoš, gde smo srdačno dočekani od strane lokalnog ribolovačkog udruženja. Naši domaćini su nas ugostili uz riblje specijalitete. Nakon ručka smo nastavili dalje putem ka Kanjiži. Oni umorniji autobusom, a kondiciono spremniji su nastavili pešačenje stazom. Od Martonoša put nas je vodio dolmom do regionalnog puta. Posle kraćeg pešačenja asfaltom vratili smo se prirodi i prepešačili smo edukativnu stazicu pored Tise, koja se završava nadomak kanjiškog štranda. Stigavši do štranda prešli smo 22 km. Ekipu iz autobusa smo zatekli na panoramnoj vožnji čamcem. Mahnuli smo im sa obale i prepustili se odmoru na prostoru Izviđačkog centra “Kanjiža”. Hrabriji planinari su se oprobali i u vodenim sportovima sa manje ili više uspeha, ali su svakako uspeli da nasmeju umorne drugare. Nakon sat vremena odmora stigla je i ekipa sa Tise. Rotirali smo mesta da bi doživljaj svima bio potpun. Na žalost nismo videli jedinstvenu pojavu – cvetanje Tise, ali zadovoljni i puni lepih utisaka smo krenuli za Suboticu u 18.15 h. Ipak, nije bio svako za putovanje autobusom.. najstariji član ekipe, Steva Vidaković usput se odvojio od kolone, odlučivši da produži pešačenje i vratio se za Suboticu pešaka. Svaka čast čika Stevi!
Zahvaljujemo se svim učesnicima, a posebno smo zahvalni ekipi RTV koja nas je pratila do Martonoša i spremila interesantnu reportažu, članovima ribolovačkog udruženja iz Martonoša na srdačnom dočeku i ukusnom ručku, ljubiteljima prirode iz Kanjiže koji su nas upoznali sa lekovitim biljkama našeg kraja, Šarnjai Čabi za vožnju čamcem i našem vozaču Zdravku na strpljenju.
Hvala svim spartakovcima koji su doprineli uspešnosti realizacije akcije!

Vaš Spartak

Youtube video zapis by Vitomir Markovic    https://youtu.be/mvMPuQa9qTQ

Pešačenje deonicom E-4 -video Rab Zsuzsanna

 

Boating on Tisa river after 22km walking – video by C@ki

 

You may also like...