IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Pik Lenin Kyrgyzstan 10.07-04.08.2022

Dva člana PSK Spartaka iz subotice, Abraham Alfred i Rebekka Sorđe učestvovali su sa svojim psom Momo odveden u Lenjinovu ekspediciju u organizaciji PD Vukan od 10. jula do 4. avgusta.

Deo ekspedicije putovao je od Subotice/Beograda do Biškeka preko Istanbula.
Drugi deo, Rebeka, Momo i njen otac putovali su kolima od Kanjiže do Istanbula, odatle leti za Biškek, odakle je tim od 7 članova zajedno nastavio put Pamirskim putem do grada Oša.
Bez poteškoća smo našli naš smeštaj u Ošu. Sutradan u zoru to je primetio jedan naš kolega nedostaje mu torba sa svom opremom. Pozvali su policiju i na kraju podneli prijavu.
Zaista, jedan od pušača je te noći izašao i ostavio otvorenu kapiju.
Nedugo zatim, prevozni kombi je došao po nas, odveo nas u lokalnu prodavnicu da kupimo nesto za sledecih dana i krenuli smo u bazni kamp. Posle oko 5,5 sati voznja preko prevoja Taldik od 3600m, starim vojnim putem stigli smo u bazni kamp na 3600mnv.
Dobili smo šatore i već smo mogli da idemo na večeru. Sutradan je, srećom, pronađen ukradeni ranac sa manjim nedostacima.

Narednih dana sredili smo papirologiju, nabavili opremu za iznajmljivanje i popeli se na greben Pik Petrovski od 4200m.

Nakon prelaska u sledeće kampove, popeli smo se na vrh Lučše 4444mnv, na vrh Holm 4810mnv,
Juhin vrh 5130mnv i Razdelnaja 6148mnv radi aklimatizacija.

Prilikom spuštanja od 6.100 metara učestvovao sam u spašavanju čoveka koji je imao simptome visinske bolesti i nije mogao sam da se spusti u kamp dva. Tokom spuštanja za užetom na ledja, jedan od vodiča mu je dao dozu deksametazona, što mu je verovatno spasilo život.

Rebeka i Momo su skrenuli nazad na oko 5800mnv pre vrha Razdelnaja.

Uoči dana zavrsnih uspona, u kampu-3 na 6100mnv, našem vodiču je pozlilo posle večere i njegovo stanje se nije poboljšalo tokom noći. Iz tog razloga, po zajedničkom dogovoru sa Ivanom, prekinuli smo sutradan uspon na vrh na oko 6300 metara. Ivan i ja smo odlučili da ga odvedemo u kamp-1 na 4400mnv pre nego što se njegovo stanje pogorša.
U međuvremenu, naš vodič je od nekoga dobio lekove, što mu nije poboljšalo stanje. Kada smo se vratili u šator oko 6:15, nakon kratkog odmora, počeli smo da se pakujemo, skinuli smo šator i sišli u kamp-2.
Od kamp-2 na 5300mnv sam vodio nas troje kroz pukotine gornjeg deo glečera do strmog zida. Tamo smo se spustili prvih nekoliko metara još vezani. Na drugoj fiksnoj tački osigurao sam sebe i da bih bezbednije nastavio abzajlovao sam po fiksnim užadima, Ivan takođe i i na kraju naš vodič, koji je vrlo sporo silazio. Kada smo stigli u kamp-1, nije bilo doktora, tako da je bilo tek sutradan bio je u mogućnosti da se pregleda u baznom kampu.

Spuštajući se u bazni kamp sledeci dan, Ivan i ja smo se popeli na Versinku 4200mnv od prevoja Putešestvenikov, a poslednjeg dana smo popeli na predvrh Pik Itmo-a sa 4120mnv.

Za Oš smo krenuli 28.07.2022, odakle smo mogli da odletimo za Biškek tek 03.08.2022. U Ošu smo posetili veliki bazar, popeli se na planinu Sulajman Too 1110mnv, bezimeni vrh između Iskavana i uzbekistanske granice sa 1145mnv, bezimeni vrh u dolini Ak-Buura 1530mnv gde smo mogli da posmatramo orlove. Na kraju obilazak glavnog grada Biškeka.
Sledećeg dana 04. avgusta u 6 sati ujutru smo krenuli iz Biškeka preko Istanbula za Beograd, odatle autobusom, oko 20 časova, već sam bio kod kuće.

izvestaj: Alfred Abraham

vodič akcije: Zoran Pavlović

You may also like...