IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Na dva točka oko Balatona

IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Na dva točka oko Balatona

Između 22-og i 24-og aprila 2022.godine izvedena je biciklistička akcija u organizaciji PSK”Spartak”.

Po drugi put je planirana akcija tokom koje se na dva točka obilazi jezero Balaton u Mađarskoj. Prvi put je uspešno organizovana 2019-e godine, kada je izvedena za dva dana. Ove godine, put dužine 220 kilometara planirali smo obići za 3 dana, da imamo dovoljno vremena i za razgled znamenitosti.
Zbog nepovoljnih vremenskih uslova ovaj deo plana se nije ostvario.
22 aprila u zoru, po kišnom vremenu smo krenuli iz Subotice ka Balatonu. Kiša nas je pratila do Šiofoka, gde je petočlana ekipa startovala u avanturu. Zbog loših uslova reorganizovali smo plan i otišli smo u Balatonbereny, gde smo bili smešteni za prvo veče. Nakon ručka smo posetili grad Kesthelj razgledali dvorac Feštetič i muzej zanimljivog sadržaja koji prikazuje način putovanja vlastela u 19.veku. Sledeći dan je osvanuo oblačan, ali smo poranili i odvezli smo se u Balatonlelleodakle smo krenuli u biciklističku avanturu. Planirali smo voziti 104 kilometara smo ostavili automobil, i krenuli smo na put od 104 kilometara. Na našu radost oblaci su nestali i po sunčanom danu smo izveli planirane aktivnosti. Krenuli smo sa južne strane gde je priroda monotonija. Nakon Keszthelya nizija prelazi u brdašca i brda. Tokom usputnih pauza smo uživali u čarima jezera. Vozili smo se do Sigligeta, gde smo posetili srednjovekovnu tvrđavu. Ukusni sladoled domaće radinosti nas je osvežio i nastavili smo ka strmijim predelima Badačonjskog vinogorja. Svratili smo do malog vinskog podruma, koji smo posetili i tokom prethodne ture. Odmorili smo se uz čašu vina i parčeta hleba sa mašću i crnim lukom i nastavili smo put do smeštajnog objekta.

U nedelju ujutro smo se uputili ka Tihanju, Gurajući bicikla smo se popeli do 1000 godina stare Opatije. U riznici opatine čuva se blago, najstarija povelja o osnivanju Mađarska države. Čuvena atrakcija mesta je i “Tihanjski eho”.Severni deo puta je strmiji, tako i zahtevniji i izazovniji, u više navrata smo bili primorani gurati dvotočkaše. Put nas je vodio prelepom obalom duž Balatonfireda. U višim brdima kod Balatonvilagošija smo napravili duži odmor, i tako smo stigli ponovo južni deo obale Balatona u Šiofok. U poznatom turističkom centru smo razgledali vodotoranj i centar grada. Nakon pređenih 114 km trajektom iz Santoda smo se vratili u Balatonlelle gde smo bili parkirali auto u dolasku.

Izazov je bio veliki a uspeh sladak. Zadovoljni ostvarenim planom i ispunjeni prijatnim doživljajima smo se vratili kući.

 

Izveštaj: Danyi Bernadett, prevod na sprski: Farago Agota

Izveštaj: Danyi Bernadett, prevod na sprskim: Farago Agota

You may also like...