IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Korabski vodopad i Golem Korab 2764m, Severna Makedonija, 02.09.-04.09.2022

Osma stanica u seriji akcija PSK “Spartak” pod nazivom exYu8Summit

Između 02.- 04.09.2022. realizovan je uspon na vrh Golem Korab (2764 mnv). Uspon na Korab je osma aktivnost u seriji akcija pod nazivom “exYu8Summit”.

Na akciju smo krenuli u petak posle podne. Do prvog odredišta, apartmana na obali Mavrovskog jezera, stigli smo u subotu u 01.30 sati.

Nakon kratkog odmora, u 07.00 sati zaputili smo se ka selu Ribnica, do polazne tačka staze za pešačenje. Za cilj smo odabrali Korabski vodopad. Uživali smo hodajući prelepom stazom u čudesnom okruženju priprode, išaranom velikim papratima, gustom šumom i raznovrsnim gljivama. Pratili smo tragove životinja uz bistre potoke, uživali u pogledu sa vidikovaca, osvežavali se na hladnim izvorima i zrelim plodovima drena, maline i borovnica. Uprkos jakoj kiši u petak, vodopad nismo uspeli da vidimo, jer nije tekla voda. Korito i stene su bile suve. Akciju smo završili u 20.00 sati nakon pređenih 22 km i savladanih 1250 m visinske razlike.

U nedelju smo učestvovali na planinarskoj akciji pod nazivom “31 Традиционално искачувње на Кораб „Голем Кораб 2022“, koju je organizovao PK Korab. Na akciji se okupilo oko 1000 učesnika iz raznih krajeva Makedonije i inostransva. Vreme nas je poslužilo, pratio nas je prijatan sunčan dan. Vidljivost je bila dobra, tokom uspona smo uživali u pogledu na čudesne predele Šar planine. Za vreme akcije smo se upoznali sa planinarima iz raznih klubova i stekli smo nove prijatelje. Srdačno smo pozvani na planinarske akcije makedonskih klubova. Pored novih, družili smo se i sa našim dragim starim poznanicima, na obostrano zadovoljstvo.
Akciju smo završili nakon pređenih 18 km i savladanih 1400 m. Organizator je predstavniku kluba uručio zahvalnicu za učešće na akciji.
Nakon dugog putovanja u Suboticu smo stigli u ponedeljak ujutro u 06.00 sati. U idealno vreme da popijemo kafu i da odmah krenemo na posao.

Računica na kraju jednog običnog planinarskog vikenda pokazuje: 1600 km su pređena tokom putovanja, prepešačeno je 40 km, savladano je 2600 m visinske razlike, a na stazi u prirodi aktivno je proveden 21 sat u toku dva dana .

Čestitamo odličnoj i raspoloženoj ekipu!

Vodič : Calbert Karoly, PSS MB 523 1b Planinski vodič na opremljenim planinarskim putevima

You may also like...