IZVEŠTAJ SA AKCIJE: Hoher Prijakt 3064mnv i Hochschober 3240mnv, Austrija, vikend 16.06.-19.06.2022

Poslednje dane proleća sedmočlana Ekipa PSK Spartaka provela je na padinama istočnog Tirola u Austriji. Izabela i Čongor Besnyi, Ivana Trifunović, Boris Dašić, Darko Ivković i Vladimir Vujić prihvatili su poziv vodiča Alfreda Abrahama da najduže dane u godini provedu u penjanju vrhova preko 3000 metara. Dani su bili naklonjeni, skoro potpuno vedro vreme i umeren a češće blag vetar dopustili su da se sa uspehom i zadovoljstvom realizuje sve što je ambiciozno zamišljeno pa čak i ostavilo više sati vremena za uživanje u suncu i zvucima potoka oko planinarskog doma.

Iz Subotice se krenulo u četvrtak oko 20:30 h i noćnom vožnjom po putevima Mađarske i Austrije stiglo se do istočnog Tirola. Sam planinarski dom Hochschoberhutte nalazi se na visokih 2322 mnv a naše vozilo nije moglo da izađe do poslednjeg parkinga na oko 1650 metara n.v. , vec samo do poslednje seoske farme na oko 1350 m.n.v. što je značilo negde oko 1000 m uspona sa svim stvarima do planinarskog doma a po dolasku u dom odmah je usledio i prvi uspon na vrh Hoher Prijakt na 3064 mnv. Sve je odradjeno uspešno i posle velikih napora i prethodne noći provedene u putu, redak planinski vazduh samo je doprineo da nakon odlične večere u domu dođemo do zasluženog odmora nakon ukupnog uspona za taj dan od oko 1700 metara visinske razlike. Planinarski dom je prilično velik i odlično opremljen, verovatno jedan od boljih i poznatijih u Austriji , savremena kuhinja, uredne sobe, mnogo opreme i detalja da razmazi i najzahtevnije naročito ako se uzme u obzir da se sve u dom doprema pomoću helikoptera. Zbog nepristupačnositi i visine na kojoj je, deluje kao da je odsečen od sveta. Ukusnu hranu spremao je poznati kuvar-planinar i domar Harry Luka koji uz pomoć još jedne osobe upravlja celim domom i brine o brojnim posetiocima.

Drugi dan – nedelja, planiran je za glavni vrh u okolini po kome je i dom dobio ime – Hochschober. Ovaj put početna tačka nam je bila na 2322 metra a krajnja na 3242 metra, što je daje visinsku razliku od oko 920 metara. Imali smo dovoljno vremena, krenuli smo oko 9 časova pre podne i vratili se oko 16 časova u dom. Nismo žurili, naročito ne na tehnički zahtevnim delovima kojih je bilo i prethodni dan ali u nešto manjem obimu. Kad se prođu zelene padine i stada ovaca nailazi se na teren koji je izrazito kamenit. Ponegde je bilo sipara i krušljivog terena, povremeno se prelazilo preko snega koji se naročito izbegavao na višim strminama jer se penjalo bez posebne tehničke opreme. Na vrhu gde smo stigli oko podne, proveli smo oko sat vremena budući da je vreme dozvolilo da se na vrhu opustimo i odmorimo kako bi se spremili za bezbedan povratak prilično teškom stazom gde se razmišlja o svakom pokretu. Sa vrha se pruža pogled na dobar deo vrhova Austrije i Italije kao na Dolomite i najviši vrh Austrije Grosglokner koji je na 3798 metara i dalje pod snegom. Kako su dani na prelasku iz proleća u leto veoma dugi, povratak oko 16 časova u dom dao je dobrih 3-4 sata dodatnog uživanja na otvorenom oko doma, gde smo uz piće i hranu uživali u pogledu na vrhove Tirola.

Zadnji dan, nedelja, bio je namenjen za turističko uživanje i šetnju kroz popularni gradić Halštat na obalama istoimenog jezera. Neko iz grupe je rekao da sledeći put obilazimo rudnike soli u ovom mestu jer osim za kratko razgledanje i ručak, vremena više nije bilo. U kasnim popodnevnim satima smo krenuli za Suboticu, gde smo stigli oko 1 čas iza ponoći.
…bila je ovo prva i dugo iščekivana akcija PSK Spartaka u Austriji nakon par godina pandemije. Neka se po jutru dan poznaje….

You may also like...