Dan pešačenja 2020-Srbija hoda

Planinarski Savez Srbije 12. septembra 2020. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja” pod sloganom SRBIJA HODA – ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLJU!

“Dan pešačenja” je manifestacija na koju pozivamo članove PSS i građanstvo. Zbog specifičnosti uzrokovanih pandemijom, Planinarski savez Srbije će ovogodišnju akciju realizovati na poseban način. Umesto masovnog okupljanja i polaska na pešačenje, našim članovima i građanima će biti ponuđene obeležene i uređene staze kojima mogu da pešače. Učesnici će 12.9.2020. godine individualno ili u malim grupama pešačiti u svom okruženju, bez organizacije kolektivnog prevoza. Organizatori bi na određenim delovima staze trebalo da obezbede vodiče/koordinatore u definisanom terminu, samo kao osobe koje daju informacije i vrše nadzor i usmeravanje. Na ovaj način ćemo poštovati pravila prevencije širanja zarazne bolesti. Manifestaciju zamišljamo kao promociju zdravih stilova života na lokalu, na teritoriji na kojoj živimo, uz pomoć lokalne samouprave i drugih partnera. Sprovodimo je u cilju ukazivanja značaja kretanja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva i održavanja mentalne higijene. Ovako zamišljena akcija može se sprovoditi u gotovo svim okolnostima.

“Dan pešačenja” predstavlja poziv čitavoj javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i hoda. Planinari iz cele Srbije će tog dana pozivati i stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po ulicama, parkovima, prirodi, planinama Srbije… Toga dana SRBIJA HODA!

You may also like...