Vodić nije neophodan, ali na planinu ne treba ići sam

Pravilo je da na planinu zajedno idu bar tri planinara, kako bi jedni drugima mogli pomoći u nevolji, kaže za RTS predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić. Ipak, na planinu je najbezbednije ići sa vodičima, jer oni prolaze posebne obuke, ističe Planić.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, govorio o merama predostrožnosti pred odlazak na planinu nakon što su dve osobe iz Srbije poginule su pri usponu na planinu u blizini Foče i pošto je pre nekoliko dana nastradao planinar na Rtnju.

Gostovanje Ise Planića u Jutarnjem programu RTS-a
Osobe koje su poginule kod Foče nisu bile članovi Planinarskog saveza, a Planić kaže da se čeka izveštaj Gorske službe spasavanja, na osnovu kojeg će Komisija za prevenciju i bezbednost analizirati podatke o nesreći.

“Kada se kreće u planinu, treba voditi računa o zdravstvenom stanju i fizičkoj spremi onih koji u planinu idu. Mora postojati i određeni nivo osposobljenosti za takav poduhvat, a važno je biti i pravilno opremljen”, objašnjava Planić.

Ističe da postoje i pravila o tome kako se vrše usponi na planini i da je na planinu najbezbednije ići sa vodičima Planinarskog saveza Srbije, jer oni prolaze posebne obuke.

“Naši vodiči su sportski stručnjaci. Prolaze obuke, kako na kursevima Planinarskog saveza, tako i na akreditovanim visokoškolskim ustanovama”, ističe predsednik Saveza.

Naglašava da je prilikom učlanjenja, svaki član planinarskog kluba dužan da pribavi lekarsko uverenje o svom zdravstvenom stanju, a mora proći i osnovnu planinarsku obuku o bezbednom kretanju po planini.

“Savez nije ekskluzivni nosilac prava na planinarenje”

Mnogo je onih koji na planinarenje kreću u sopstvenoj organizaciji.

“Mi možemo da regulišemo samo aktivnosti koje su pod našom nadležnošću. Nismo ekskluzivni nosioci prava na planinarenje. Trudimo se da regulišemo aktivnosti koje spadaju pod našu ingerenciju”, kaže Planić.

I osiguravajuća društva su posebno prepoznala opasnosti koje mogu da se dogode na planinskim terenima.

“Jedan od načina da se ova problematika reguliše jeste i osiguranje. Ako je regulisano tako da osiguranje neće važiti ako niste prošli planinarsku obuku ili nemate zdravstveno uverenje, onda je to dodatni motiv da se svi odgovorno odnose prema obavezama”, objašnjava Planić.

Stranci se često oduševe srpskim planinama, ali komentarišu da ima previše đubreta tamo gde ne bi trebalo da ga bude.

“Obuka i informisanje članstva spadaju u naše aktivnosti i trudimo se da uređenjem i čišćenjem pešačkih puteva doprinesemo podizanju ekološke svesti”, ističe Planić.

“Tehnologija menja navike planinara”

Savremena tehnologija i sistemi za navigaciju koji su dostupni svima, menjaju i navike planinara.

“Ovo je vreme personalizacije svega, pa i personalizacije kretanja kroz planinu. Dok smo pre nekoliko decenija preferirali kolektivna kretanja velikih grupa, danas vodič nije neophodan, jer na internetu postoje čitave baze podataka o planinarskim stazama”, objašnjava Planić.

Ipak, na planinu ne treba ići sam. Pravilo je da zajedno idu bar tri planinara, kako bi jedni drugima mogli pomoći u nevolji, upozorava predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić.

 

You may also like...